Grundfjorden (Ringvassøya)

Beliggenhet
Grundfjorden ligger på nordvestsida av Ringvassøya, i den første, lille fjordarmen etter at du har kryssa sørover fra Mikkelvik (fergeleiet over til Rebbenesøya) og runda nesset. Nydelig utsikt sør- og vestover mot Rebbenesøya, mens utsikten nord- og østover begrenser seg til myke Ringvassøya-kurver.

Posisjon
70° 01.306' N  18° 57.892' E  Fergekaia/hytta

Beskrivelse
Grundfjorden er - som navnet tilsier - temmelig uegnet for dyptgående båter. Og sånn sett veldig kajakk-vennlig. Det går imidlertid en staket lei midtfjords inn til den gamle fergekaia på nordsida samt til fiskerikaia helt innerst i fjordarmen. En god del bebyggelse - men bare en fastboende. (2003) Etter at Rebbennesøy-ferga sluttet å anløpe fjorden har aktiviteten avtatt, og det meste under tak er nå sommer/ferieboliger.

Kajakkfolkets vinterkvarter er den lille andelshytta på nordsida av fjorden som ble kjøpt av ti padlere på slutten av nittitallet. En god handel som omfattet en gammel, uisolert del med stue, kjøkken og et soverom - samt et isolert tilbygg med nok en sengeplass. I ettertid har hytta blitt utstyrt med ved/koksovn, nye vinduer (delvis) og en solterasse mot øst. (Se også turberetningene Tre rustne herrer på tur og Mørketidspadling)

Har du ønske om å dra til Grundfjordhytta må du alliere deg med en av eierne, alternativt klarere på forhånd og avtale nøkkel og "leiekontrakt".

Adkomst
En kort, snau times padletur rett sørover fra fergeleiet i Mikkelvik (en drøy times kjøring fra Tromsø). Starter du lenger inn i fjorden må du plusse på en halvtime eller så. Alternativt 2,5-3 timers padling rett nordover Skagesundet fra Skarsfjorden (En snau times kjøring fra Tromsø) - alt avhengig av hvordan du treffer strømmen. Får du han rett imot kan det komme til å gå saaakte forbi fyret, strømmen går her med 4-5 knop på det sterkeste. Men for øvrig går det greit å leke seg fra bakevje til bakevje hvis du ikke har han med. Du når også hytta lett på ski eller til fots.

Utsikt/sol/klima
Utsikten i Grundfjorden er upåklagelig. Heller ikke soltimene er det noe i vegen med - siden hytta ligger sørvendt, omgitt av slakke åser og myrer. Bare midnattsola går du glipp av, etter at den har klemt seg ned bak kollen i nord.

Landingsforhold
Kajakklandinga ved den gamle fergekaia: Stein/småsteinlanding. Stort sett helt grei. Kommer du på full fjære får du ren tang-landing. Kajakkene bæres over vegen og legges på sletta. Husk å ta med noe romslig å bære pikk og pakk i. Det er et par-tre hundre meter fra landingsplassen til hytta.

Kaiforhold/ankring
Fergekaia er som sagt ikke i bruk lenger. Derfor går det fint å legge seg til med større båter her. Hyttefolket har lagt ut en mindre flytebrygge på østsida av kaia, men den egner seg bare for de minste. Slenger du ut et anker for å trekke deg ut fra svartgummien, ligger du som en konge på de fleste vindretninger. Generelt gode ankringsforhold - i overgangen mellom den litt dypere midt"renna" og de grunnere partiene på begge sider av fjorden.

Telting/overnatting
Du finner gode teltplasser rett opp for landingsplassen. ved/rundt vegen som går langs nordsida av fjorden - mellom fergekaia og de siste husene innover og utover fjorden. Ellers er det en del myrlendt. Alternativene rundt fjorden er mange, men det er som sagt mye bebyggelse - samtidig som ikke dette er den aller mest spennende plassen å tilbringe en sommerhelg. Idyllene lenger utover ligger tett som hagl. Grundfjorden har absolutt sin styrke som vinterkvarter - og da er hytta sjølskreven.

Vann/hygiene
Det er brønn og helårsvann noen få meter nordøst for hytta. (Markert med to stokker som står lent mot hverandre)
Klassisk utedo. Husk papir!

Brendsel
Lite tørrskog å ta av, men en del er nå lagt ned i løpet av de siste årene. Et streif i lia bak hytta resulterer som regel i noe tørrvirke som kan skjæres opp og plasseres i hytteveggen. Også en del kol, og peisovnen har egen innsats for kolbrenning. Ellers er det gass til matlaging og oljelamper nok. Men husk parafin og stearinlys.

Turmuligheter
Fine turmuligheter langs fjæra både innover og utover fjorden. Eller inn over myke Ringvassøya-moer.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung