piltilbake

Bolga

Beliggenhet
Bolga ligger ved Bolgfjorden, rett ut for Meløy og Meløyfjorden - omkranset av Bolgværet i sørvest, Snyen i vest, Flatværet i nord, Meløya i nordøst og Åmnøya i sørøst.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Bolga er en drømmeplass for småbåtfolket. Nydelig gjestehavn - og alle fasiliteter innafor gåavstand. 130 fastboanes (2005) og blandet næringsliv som - foruten turistnæringa - dekker det meste av det båtfolket måtte trenge av vått, tørt og flytanes, inlusive Bolga Maritime som er hovedimportør for Solè Diesel. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per egen kjøl - på kajakk- eller motor/seilstreif langs kysten - eller med "Nordlandsekspressen" som går mellom Sandnessjøen og Bodø.

Utsikt/sol/klima
Båthavna på Bolga ligger sørøstvent. Og solbada det meste av dagen - siden sørlige del av Bolga er ganske flat. Men kveldssola mister du bak Bolgtinden. Som forøvrig er den perfekte plassen å oppleve midnattsola. Fotturen opp til toppen (338 meter) er et nydelig alternativ til å sitte i skyggen i cockpit.

Landingsforhold
Det bygges stadig ut i havnebassenget på Bolga. Så jeg kan ikke lenger gå god for at det er urørte sandflekker igjen. År for år har stranda/grusfjæra minska for å gi plass til nye kaier og flytebrygger. Men i land kommer du, enten det blir i stålfjære eller på flytebrygge. Dess lenger nordover i havnebassenget, dess kortere å bære etter handleturen.

Kaiforhold/vann/strøm/diesel
kart Gjestehavna er - i likhet med Klokkergården lenger sør - en drøm. Flere gode, solide flytebrygger omgitt av et pent opparbeidet område med platter og benker. Vann, strøm og diesel - hvis du er fri. Og billig! I 2005 kostet overnattinga 40,- og strømmen 30,-

Overnatting/telting
Bolga er typisk handleplass for kajakkfolket. Skal du overnatte, er Geitøya et par steinkast lenger sør langt å foretrekke - ikke minst med hensyn til solgangen. Å telte i havnebassenget på Bolga blir nesten for nødhavn å regne... smil

Vann
Her får du vann overalt. Bare å ta med kanna og banke på.

Brendsel
Typisk primus-only plass. Her finner du ikke noe rekved.

Turmuligheter
En tur øya rundt på kjøl eller beina anbefales. Og en tur på toppen av Bolgtinden kan også anbefales - hvis du har litt tid til overs.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung