piltilbake

Svartisen (Meløy)

Beliggenhet
Svartisen - eller rettere: Vestre Svartisen, med brefallet til Engabreen i nord ligger innerst i Holandsfjorden. (Engabreen i følge Norgesglasset og gamle kart, Engenbreen i følge nye kart, lokalbefolkningen (både gårds- og etternavn) og Meløy turistkontor.)

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Gjestebrygga og stranda ved Svartisen er inngangsporten til Norges største isbre - når Østre og Vestre Svartisen regnes sammen. Dette er et godt utgangspunkt for å utforske brefallet, besøke turlagshytta Tåkeheimen - eller rett og slett bare kikke innom souvernir-kiosken eller ete et kakestykke i Brestua. (Se også turberetningen Sommerstreif 2006.)

Adkomst
Hit kommer du enten inn Skarsfjorden, Arhaugfjorden og Holandsfjorden per egen kjøl, både kajakk og - favoritten (fjordene er lange) seilbåt - eller med en av skyssbåtene som mater et stort antall turister gjennom "kverna" i løpet av sesongen. Alternativt kan du kjøre til Holand, Braset eller Halsa og ta løs derfra.

Utsikt/sol/klima
Svartisen ligger - tross fjellene og brefallene i øst - åpent og solfylt til. På en god sommerdag. Men fallvindene på østvær kan riste godt i riggen.

Landingsforhold
Innerst i fjorden, i forkant av noen jorder finner du en strøken sand- og grus/tanglanding. Litt langgrunn, men perfekt for kajakker. Hvis du tar deg tida til å padle inn Holandsfjorden - eller har kommert bilvegen og tatt løs fra nærmeste fjære.

Kai/Ankringsforhold
Foto: Bent Svinnung Gode ankringsforhold i hele bukta. Sand/leirebunn. Men sannsynligvis - hvis været er brukbart - foretrekker du flytebrygga som ligger på nordøstsida av fjorden. Strøken - men uten vann og strøm og betalingskasse (2006) - og høvelig værutsatt for alt av vestlig vær.

I tillegg til at det ikke finnes noe som gir ly, ligger kaia høvelig grunt og nær fjæra. Så sjøen kan løfte godt her inne og gjøre hele anlegget om til en tivoli-maskin i løpet av minutter. Som det skjedde en forblåst sommerdag i 2006, da det plutselig blåste opp, og noen av seilerne måtte slite for å komme seg fra kai.

Overnatting/telting
Det er mye jorder og dyrka mark og sau her inne, så jeg anbefaler - hvis du ikke kommer med huset på "ryggen" - å ta inn på ei av hyttene, alternativt bruke campingsplassen som er etablert i forbindelse med Brestua-anlegget. Så har du tilgang til alle fasiliteter. Men sjekk prisene - satsene for en varm dusj var (2006) på den absolutte Norgestoppen.

Nå har imidlertid Malin fra Klokkergården overtatt som daglig leder på Brestua, så da er sjansen stor for at det blir bedre samsvar mellom pris og servicestandard....

Vann
Burde være nok av springer til at du får fylt flaskene. Campingplassen og Brestua ligger bare et fåtall hundre meter fra fjæra.

Brendsel
Typisk primus-only plass. Her finner du ikke noe rekved.

Turmuligheter
En tur opp brefallet er nesten et must! Du kan - nå som breen har trukket seg så mye tilbake - følge stien/kjerrevegen langs Engenbrevatnet (ca 3 km) til du begynner oppstigningen langs "Saustegan" - stien over svaene på nordsida av Engenbreen. (Men husk at svaene kan bli veldig glatte i regnvær...)

Derfra kan du fortsette videre oppover og nord for Møsbrømtuva til du når Bodø og omegns Turistforenings hytte Tåkeheimen på 1073 meter. (Nordnorges høyeste turistforeningshytte)

Du må regne ca 4 timer på turen, og være forberedt på å kjenne høydemetrene i beina dagen etter. Spesielt hvis du plusser på turen med bestigning av Helgelandsbukken. (1454 meter) Stien opp går rett forbi hytta.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung