piltilbake

Brønnøysund

Beliggenhet
Brønnøysund ligger nordvest på Sømna, ved Tilremfjorden. Ved kystriksveien Rv. 17 og sundet mellom fastlandet og øya Torget med Torghatten.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Administrasjonssenter i Brønnøy kommune, med ca. 4300 innbyggere. (2002) Gammelt handelssted og trafikk-knutepunkt for søndre del av ytre Helgeland - og digitalt "knutepunkt" for hele landet via Brønnøysundregistrene. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hvis du ikke kommer på egen kjøl, er mulighetene mange: Bil, hurtigrute og hurtibåt, fly. You name it. Et perfekt utgangspunkt for utforsking av av Helgelandskysten.

Utsikt/sol/klima
Brønnøysund ligger åpent til - solfylt på gode sommerdager, men også forblåst når nordvesten slipper seg løs. Men båthavna i sentrum er godt beskyttet for det meste av vær. Her ligger du sentralt - og trygt.

Landingsforhold
Dårlig med kajakklandinger midt i sentrum. Så vidt jeg kan bedømme. Men mulighetene er ikke rekognosert med åre, og aksepterer du en spasertur til sentrumsbutikkene, bør det ikke være noe problem. Men skal du shoppe eller sightseeing'e, er flytebryggene i båthavna langt å foretrekke.

Kaiforhold/vann/strøm
kart Brønnøysund har en førsteklasse båthavn med alt hjertet måtte begjære. Gode kaier med vann og strøm, servicebygg med toilett, dusj og vaskemuligheter. Og nærmeste butikk ligger under femti meter fra de beste båtplassene. En perfekt plass hvis du ønsker deg en urban overnatting - eller trenger å reparere utstyret.

Overnatting/telting
Dette er urbant. Typisk handleplass - området rundt er fullt av idyller for dem som ønsker å overnatte. Men jeg har ennå ikke fått utforska dem.

Vann
Vann i alle kraner, både i båthavna og servicebygget. Ingen problemer å få fylt vannkanna.

Brendsel
Primusplass.

Turmuligheter
En tur i øyriket utafor Brønnøysund er et must, og en tur på beina gjennom sentrum hører også med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung