piltilbake

Hamnøya (Vega)

Beliggenhet
Hamnøya ligger ytterst på sørvestspissen av Vega.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Tilsynelatende er denne denne delen av Vega bare bratt stein. Men når du nærmer deg, åpner det seg et hull i tanngarden - og bak Hamnøya finner du en perfekt ankringsbukt som gir ly i alt slags vær. Den optimale uthavna. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du for egen kjøl, på kajakk- eller seilstreif langs kysten.

Utsikt/sol/klima
Bukta bak Hamnøya ligger sørvendt, omringet av koller. Men ryggene i vest er ikke høye, og solgangen er bra sommerstid. Perfekt midnattsol får du også hvis du bare beveger deg noen titalls meter oppover i terrenget. Og - ringvernet av bratt stein gir optimal ly når kulingen herjer utafor. Det er lite tungsjø som når inn hit.

Landingsforhold
Lite sand å finne. Men nok av tang/steinlandinger - og enkelt å lande, siden det er stille inne i lagunen.

Ankringsforhold
Førsteklasses sandbunn i hele bukta. Her ligger du godt på et fastkjørt Bruce.

Overnatting/telting
Du finner gressletter bak flere av landingene i bukta. Jeg har ikke testa dem, men de ser høvelig plane ut. Det bør ikke være vanskelig å finne en egna tomt. Men savner du sand, er det ikke mange bøttefløttene østover til Ervika.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. I Hamnvika finner du ingenting. Men er du i beit, er det ikke lange turen (6-800 meter lett gange) over til Nepsundet i nord, og bekken som renner ned fra flankene under Trollvasstinden (799 meter) i nordøst.

Brendsel
Primusplass, lite eller ingen rekved å finne. Men klart: Har du først landa i tangfjæra, koster det ikke mange kaloriene å gjøre et kort streif over til vestsida, på leting etter en pinne eller to til kaffebålet. Men tørrvirke ellers er det dårlig med. Området er høvelig avberra, ikke mye vegetasjon som stikker mer enn et titalls cm opp i høyden.

Turmuligheter
Et kajakk- eller fotturstreif langs sør- eller vestsida av Vega hører med. Og er du først gåanes, er det mye spennanes fjell å utforske. Formasjonene er varierte og storslagne, og det er nok av troll som var litt for seine da sola rant...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung