piltilbake

Kalle (Austvågøy)

Beliggenhet
Det gamle handelsstedet Kalle ligger ved Vestfjorden, på sørsia av Lofoten, midtveis mellom Kabelvåg og Henningsvær. I Hopen - vis-a-vis stedet med samme navn.

Beskrivelse
Etter noen tiår med skiftende eiere og stadig nye konsepter har de nåværende eierne satset trygt - på rorbuutleie, lukka arrangementer, opplevelsesturisme og fornøyde kunder som kommer tilbake år etter år. Våningshuset er nå bolig, storbrygga er bygd om til fantastiske selskapslokaler - alt er tilrettelagt for at de faste gjestene skal få en så komplett 'pakke' som mulig.

Anlegget er ikke åpent for vanlig dagturisme. Så vil du sitte på kaikanten med en kaffe latte, velg Kabelvåg, Henningsvær eller Svolvær i stedet.

Adkomst
Til Kalle kommer du som oftest bilvegen. Følg hovedvegen vestover fra Kabelvåg, ta til venstre mot Hopen. Med seilbåt eller kajakk kommer du skliende mellom holmer og skjær, på veg fra/til Kabelvåg eller Henningsvær.

Utsikt/sol/klima
Kalle ligger åpent og solfylt til, men de høye fjellveggene bak tar mye av kveldssola. Det er imidlertid bare en passe lang spasertur ned til nydelige, rosa svaberg og utrolig utsikt sørover, mot Steigen og lofotveggen.

Landingsplasser
Fine stein- og tanglandinger i hele bukta. Og rett ned for hovedhuset er det en liten sandstrand. Hvis du ønsker å kombinere rorbuferie og padling.

Overnatting/telting/vann
Kommer du med kajakk og vil overnatte i telt, er Kallebukta rett vest for Hopen et bedre alternativ. Organisert, med toiletter, vannpost osv. Eneste aberet er at bukta er veldig langgrunn. Du må belage deg på en del bæring hvis du ikke planlegger flo og fjære godt.

Kai/vann/strøm
Kalle er ikke tilrettelagt for båtturisme. Kommer du sjøvegen må du ta til takke med yttersia på kaia, eller feste tampene for en stund i flytebrygga. Hvis det er plass, og ikke for mye vind. Anlegget er dimensjoner for mindre fartøyer og 'huser' primært båtene som brukes til opplevelsesturismen. Verken vann eller strøm på kaia.

Turmuligheter
Å skli stille i kajakk gjennom mylderet av holmer og skjær utafor Kalle er et must. Men Kalle og området rundt er også et eldorado for de som liker å ferdes til fots - med eller uten svasko. Så enten du bare vil spasere på granitten i 'Paradis' eller ønsker større utfordinger i buldre- eller klatreruter så finner du garantert noe som faller i smak. Og mangler du kompetansen arrangerer Nordnorsk klatreskole i Henningsvær kurs hele sommeren.

Besøk
Første besøk for min egen del skjedde sommeren 1979. I forbindelse med deltakelse på klatrekurs. Det ble starten på mange Kalle-somre, som instruktør, kursleder og aktiv (egen)klatrer, med base på teltsletta under foten av Vågakallen i lag med horder av likesinna.

Mange av bryggene både på og rundt Kalle har vært i bruk som overnattingsplasser, spiserom - ja, til og med 'klatrefelt'. For hva gjør en når regnet plasker ned i flere dager? Jo, rigger tekniske ruter oppunder bryggetaket så elevene kunne lære det grunnleggende om tau- og sikringsbruk.


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung