piltilbake

Harstad (Hinnøya)

Beliggenhet
Harstad ligger på østsida av Hinnøya, ved Vågsfjorden

Beskrivelse
kart Harstad - eller rettere - Harstad sentrum består av en mengde kaier og brygger, men få er særlig småbåtvennlige. Vil du ligge godt - over tid - er båthavna i Hagan på motsatt side av halvøya langt å foretrekke.

I sentrum finner du de eneste "offisielle" gjesteplassene på to ganske værutsatte flytebrygger innafor Kulturhuskaia, ved hurtigbåtkaia. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Harstad når du enklest bilvegen. Hvis du da ikke er på en lengre seil- eller kajakktur, og velger å bevege deg i Vågsfjorden.

Utsikt/sol/klima
Harstad sentrum ligger østvendt og solfylt til. Men siste rest av kveldssola forsvinner bak lave åser i vest. Utsikten østover er imidlertid upåklagelig.

Landingsforhold
Harstad sentrum er et reinspikka mareritt - i likhet med mange andre tettsteder langs kysten - for kajakkfolket. Det meste er kaier eller fyllinger - og båtstøer og sandfjærer er en sjeldenhet. Flytebryggene innerst inne i vågen er eneste mulighet - i konkurranse med de som har langt flere tonn å argumentere med. Men tar du til takke med noe som ikke er så sentrumsnært, er det langt mer å velge mellom. Ikke minst utover mot Trondenes. Men ikke særlig shopping-vennlig da. Uttrykket "gå-avstand" kan fort få nytt innhold...

Kaiforhold
De to flytebryggene er for "shoppingplasser" å regne. Siden dette ikke er noen væranes plass når østaværet slår til. Nesten ingen ting stopper vinden som får fart over Vågsfjorden, og forholdene langs kaiene kan bli i beste fall kaotiske hvis har blåser opp. Siden avstanden fra kai til den steinsatte strandpromenaden kan bli i minste laget for båter uten baugpropell...

En av flytebryggene (betongelementer) kart ligger på tvers av trøblete vindretninger, og periodevis kan det være umulig å bevege seg ut på den på grunn av mye bevegelse og sjødrefs. Mens den som ligger parallelt med østavinden er så kort at det kan være vanskelig å komme seg trygt ut. - Hele denne delen av vågen utmerker seg - i negativ retning - med liten plass til å manøvrere. Kort sagt: Sjekk værmeldinga før du velger å overnatte i Harstad sentrum.

Men pent er det jo, for dem som tar kveldspromenaden gjennom sentrum og vil ha flotte båter å hvile øynene på.... Og kaiavgiften betales ved hjelp av parkeringsautomater ved nedgangen til hver av de to bryggene.

Telting
Sentrum er en plass du kun besøker - hvis du kommer med kajakk.

Vann/strøm
Ta med flaska når du går for å handle. Ellers har begge gjestebryggene både vann og strøm - men av varierende kvalitet mht. teknisk standard. Betongkaia er nyest - og er følgelig best utstyrt.

Brendsel
Baser deg på primus.

Turmuligheter
Området rundt Harstad er full av perler for dem som vil bevege seg litt på beina. Her kan du finne litt inspirasjon. Og på kulturfronten er det mye å hente, spesielt i Festspill-tida i slutten av juni.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung