piltilbake

Bodø (Båthavna)

Beliggenhet
Bodø ligger ytterst på et nes på nordsida av Saltfjorden, med Landegode i nord, Blixvær i vest og Nordarnøy i sør.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung "Fylkeshovedstaden" i Nordland har litt av hvert å by på for båtfolket. I tillegg til stor og romslig gjestekai innerst i havnebassenget finner du en mengde flytebrygger godt i ly av moloen mot sør. Alt avhengig av hva slags ærend du er ute i, vil du finne en plass å feste tampene for kortere eller lengre tid. (Se også turberetningene Sommerstreif 2006 og Sommerstreif 2005 del 1 og del 2.)

Adkomst
Hit ut kommer du på alle tenkelige måter. Men siden dette er primært maritime kajakk/seilsider, blir det fokuset. Og straks har vi et par mindre problem kajakk-wise: Er du på veg nord- eller sørover med hurtigruta og har tenkt å bruke Bodø som utgangspunkt, blir du sterk i arman. (Og får testa søvnmangelen på sørgåanes, siden du er framme midt på natta) Hele indre havnebasseng består stort sett av kaier, og det er få - om noen - vettuge utsettingsplasser rett i nærheten av hurtigrutekaia. Min anbefaling: Bruk Ørnes som utgangspunkt i stedet.

Utsikt/sol/klima
Båthavna i Bodø ligger åpent og solfylt til. Ei skikkelig perle på en varm sommerdag. Med ryggen mot molosteinan i sør, og pils og reker. Mens båten ligger som en konge. Men også skikkelig hårat når Bodøs "varemerke" slår til - og skumsprøyten står over molokanten som innsida på en bilvaskemaskin.

Landingsforhold
Bodø sentrum er en utfordring for kajakkfolket. Sand - hva er det? Men i gjestehavna er det plenty med ledige plasser - uansett årstid. Så du har ingen problemer med å finne deg noe å feste tampene i. Og de låste portene til pirene er ingen utfordring for spreke folk hvis du trenger å handle eller røre på deg. (Og så slipper du unna alt pezet rundt gjestekaia. Det er mye nyttetrafikk i Bodø havn, og siden vi har vikeplikt for det meste, er det greit å minimalisere kontakten.)

Kaiforhold, vann og strøm
Førsteklasses gjestekai innerst i vågen med alt av fasiliteter. Men i tillegg er det ingen problemer å finne ledige båser i sjølve båthavna - hvis du bare skal feste tampene for natta, og kommer rimelig tidlig. Dessuten går det an å spørre naboene. Er båseieren på tre ukers ferie på Trøndelagskysten så vet du. Tips: Ta seilene før du har passert moloåpningen. Det er ikke overvettes mye plass i havnebassenget, og nyttetrafikken er tett.

Drivstoff får du på lita flytebrygge/tankanlegg som ligger lengst sørøst i båthavna, forbi pirene. Enkel adkomst.

Overnatting/telting
For kajakkfolket er Bodø typisk lunsjplass. Yttersia renner over av paradisplasser i umiddelbar nærhet, så med mindre asfaltbehovet er ekstremt...

Vann
Her er det bare å ta med kanna. Det sildrer det - over alt... smil

Brendsel
Primus only. Og yttersia av moloen anbefales på en penværsdag.

Turmuligheter
Litt urbanisering gjør seg etter dager på havet. Sentrum er tett og komprimert. Verdt en rundtur.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung