Nordneset (Edøya)

Beliggenhet
På nordsida av Malangskjeften, med Hekkingen i sørvest, Hillesøy/Sommarøy i nordøst og Brensholmen i øst.

Beskrivelse
Edøya er - i motsetning til Hekkingen - mykere og "varmere" i linjene. Mengder med vakre sandstrender og små laguner langs hele øst- og sørsida, mens nord- og nordvestsida er røffere og mer forblåst.

Adkomst
Nåes enklest fra Hillesøy/Sommarøy - en drøy halvtimes padling fra moloen på Sommarøya. Da deg tid til å skli nordover langs østsida av øya - og kikk innom alle viker og sandbanker på vegen... Mye vakkert for øyet!

Utsikt/sol/klima
Nordneset har overraskende mye sol. Til tross for ryggen som stenger for utsikten rett vestover klarer sola å komme seg høyt nok til å gå fri av toppen det meste av sommersesongen. Og dette er plassen å nyte midnattsola! Ingen ting som stenger mellom deg og horisonten.

Landingsforhold
Kommer du på halvflødd eller mer, blir du møtt av en innbydende, liten sandstrand. Men dess mer det nærmer seg fjære, dess mer ligner stranda på den ved Gammen på Øra. Med andre ord: Store steiner, tang - og nok å dunke glassfiberene i hvis det ligger tungsjø og kverner... Men - i motsetning til på Øra - finnes det en liten "escape": Når du kommer siganes innover får du et lite parti med slakke svaberg helt til venstre. Skurestripene går helt i riktig retning slik at du nesten kan skli tørt på en seng av tang. Lekkert! Men - som sagt - passe timing, og du har perfekt sandlanding. Til slutt - så er det nevnt: Dette er kanskje ikke plassen du overnatter hvis han har meldt en nordvest kuling...

Telting
Sauene som beiter over hele Edøya har lemna DEN perfekte teltsletta rett bak stranda. Med unntak av saueskit-ryddinga, da. Men den tar kort tid, og deretter kan du sove som en konge!

Vann
Det er ikke noe vann her, så ta med alt du trenger

Brendsel
Ikke umulig at du finner nok til et kaffebål i fjæra. Men stranda er en del brukt av hyttefolket som befinner seg noen hundre meter lenger sørover, derfor er det tryggeste primus.

Vernebestemmelser
Edøya landskapsvernområde med dyrelivsfredning, og i tiden f.o.m. 1. mai t.o.m. 15. juli er det forbud mot ilandstigning og ferdsel på land, med unntak av området Skarvhalsen på nordvestsida. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Edøya er som laga for lange, bedagelige fotturer. Variert, masse å kikke på, flotte utsiktspunkter i fleng. Ta deg tida til en skikkelig runde, gjerne langs fjæra på østsida. (Strender, viker og gammal dyrka mark)

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung