Edøya - Sørøst-stranda

Beliggenhet
På nordsida av Malangskjeften, med Hekkingen i sørvest, Hillesøy/Sommarøy i nordøst og Brensholmen i øst.

Beskrivelse
Hele vest- og sørøst-sida av Edøya er full av vakre sandstrender. Hyttefolket bruker en del av dem (de få dagene de tilbringer her ute i løpet av sesongen) - mens andre får være mer eller mindre i fred hele året. Denne - som ligger på sørøstspissen - er så liten og uunnselig at du nesten må ferdes i kajakk for å få tid til å oppdage den før du er forbi. Og - ved nærmere ettersyn åpenbarer den også andre kvaliteter enn de utseendemessige...

Adkomst
Nåes enklest fra Hillesøy eller Sommarøy - en drøy halvtimes padling fra moloen på Sommarøya. Foto: Bent Svinnung

Utsikt/sol/klima
Sørøststranda på Edøya bader i sol. Hele døgnet. Når det blir seint nok, tar du med kaffekoppen opp på haugen og nyter sola som streifer horisonten i vest. Dette er plassen for soltilbedereI Ikke minst fordi den kunstnerisk utformete klippen til høyre på stranda demmer opp for kald nordasno og gjør det til dels svært så behagelig. Kanskje assistert av en järvenduk som vindskydd?

Landingsforhold
Perfekt sandlanding - verken mer eller mindre. Bare å la kajakken gli rett inn.

Telting
Det er litt mer plundrete å finne en 100% slett teltplass. Nærmest stranda er det par, hellende områder som egner seg - men lenger bakover er det mye gammal jordbruksmark (= stubbmark) og komplett umulig å finne noe egner seg til noe annet en berg- og dalbane. Men det går! Omgivelsene kompenserer for litt kupert underlag.

Vann
Det er ikke noe vann her, så ta med alt du trenger

Brendsel
Lite eller ingen drivved her inne, så baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Edøya landskapsvernområde med dyrelivsfredning, og i tiden f.o.m. 1. mai t.o.m. 15. juli er det forbud mot ilandstigning og ferdsel på land, med unntak av området Skarvhalsen på nordvestsida. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
En tur opp ryggen til toppen av Edøya er et must! Men ellers er det mye vakkert å skue per føtter her. Hele østsida av øya er som laget for utforsking, det samme er den større, mer kjente stranda på vestsida.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung