piltilbake Eskimorullen

For å være sikker i kajakk må eskimorulla sitte i ryggmargen. Dette innlegget er et forsøk på å hjelpe deg som er ivrig på å lære rulla. Det er lettest å lære den ved å gå fram litt trinnvis. Det er i hovedsak 3 trinn du må forstå og mestre og de må innlæres i rekkefølge. Før du starter i bassenget må du prøve å visualisere og tenke mye på hva som skal få deg opp og hvilke krefter som hindrer deg i å komme opp. Jeg beskriver kun rulla uten takskifte.

 1. Du må lære å snu kajakken på rett kjøl med minst mulig kraft (uten åre).
  Det du gjør er å rette opp kajakken med en hoftevrikk. For å komme opp av vannet med kroppen, må du ligge godt bak med hode og skuldre. Kunsten er å nærmest smyge seg opp av vannet. Skuldre og hode skal komme sist opp. For å øve på dette får du hjelp av en kamerat eller bassengkanten, å ta tak i med handa. Ligg og vipp på veltepunktet og "smyg" deg opp på rett kjøl. Målet er å bruke minst mulig kraft. Gå helt rundt til slutt. Hoftevrikken og hodet bak er det viktigste. Under vann legger du deg ikke bak. Der gjelder mest mulig hoftevrikk.

 2. For ytterligere å trene på hoftevrikk og legge seg bak, øves på "høyt støttetak". Dette tilsvarer avslutninga på rulla som oftest er den kritiske fasen.
  Hold åra sånn som du padler, klask åra med god høyde ned i vannet vinkelrett fra båten med hulsiden av årebladet ned (albuen ned). Legg åra lengst mulig ut fra kajakken for å få bedre moment. Prøv å kantre sånn passe og dra deg opp med åra. Husk hoftevrikken for å rette opp båten og legg deg godt bak (som under punkt 1.). D8v helt til du blir "umulig å velte". Kameraten står atme og berger deg om går rundt.

 3. Eskimorulla med åra.
  Det viktige no er å lære seg å holde åra i riktig posisjon og hente kraft fra åra til å snu båten. Du vet no at det skal utrulig lite kraft til for å rulle seg opp, og den lille krafta må du hente fra åra. Før du velter rundt holder du åra langs med båten med framre åreblad med hulsiden opp (figur 1.)

  Det er framre åreblad som du skal hente krafta fra. Vanligvis er det enklest på høyresiden for høyrehendte. Når du går rundt, skal dette årebladet stikkes opp i overflata lengst mulig framme (len deg forover) og kantes litt slik at det kan surfe på overflata og beskrive en stor halvsirkel ut fra båten. For å få åra opp av vannet må du bøye deg opp mot overflata, se på årebladet (figur 2-4)

  Idet årebladet har starta surfinga, starter du å snu båten med hoftevrikken. Krafta får du ved å henge deg i åra. Armen nærmest framre åreblad må strekkes godt ut fra båten for å hente mest mulig moment for å komme opp. Også kroppen lenes ut fra båten (figur 5)

  Bakerste arm skyver fra omtrent som et vanlig padletak. Du er godt igang med å smyge deg opp, vri båten rundt med hofta og legg hodet tilslutt på akterdekket (figur 6)

  På slutten av rulla er åra kommet ca 90 grader utfra båten og er som "høyt støttetak". Se på framre åreblad under hele prosessen.

Tilslutt
Det er viktig å trene rulla i sjøen. Noe annet er å narre seg sjøl. Sett av tid til å øve eller avslutt f.eks torsdagspadlingene med 2-3 ruller. Prøv også i høy sjø. Det beste er å øve i elv eller ved strandsurfing, da går man rundt uforutsett. Det er viktig å få rulla inn i ryggmargen slik at en ikke syker ut ved kantring i dårlig vær.

Halvor Lunde

piltilbake