Forrabaltstranda (Rebbenesøya)

Beliggenhet
Forrabaltstranda - eller Hurrastranda blant padlere - ligger sørvest på Rebbenesøya, ikke langt fra bebyggelsen i Måsvika og på Skagøya. Stranda ligger beskyttet mot nord av den karakteristiske Forrabalten, det høyeste og mest markerte nesset på vestsida av Rebbenesøya.

Beskrivelse
Forrabaltstranda består i realiteten av to strender, skilt av en liten fjellrabb. Den nordligste, minste er minst eksponert siden den er skjermet mot nord av neset og mot sør av den lille rabben. Innafor strendene ligger en tørr, fin gresslette.

Adkomst
Stranda nås enklest med kajakk fra Engvik eller Måsvik (Rebbenesøya - men dette krever litt mer kjøring, ferje fra Ringvassøya osv. Derfor velger de fleste å kjøre til Skarsfjorden eller Kvaløyvågen og krysse Skagesundet mot sydspissen av Rebbenesøya. Planlegg og lytt på værmeldingen: Det er ofte mye strøm i sundet, og med litt vind i tillegg kan forholdene bli ganske ille på kort tid. - Etter et par kilometers padling langs flere nydelige, vestvendte sandstrender er du der.

Utsikt/sol/klima
Panoramautsikt mot sør og vest: Hele øyriket fra Ringvassøya i sør til Sandøya i Nord. På grunn av "gryta" under Forrabalten kan det blir skikkelig godt og varmt når sola står på, og varmen magasineres i fjellet ut over kvelden. Men nesset "tar" også sola ganske tidlig på kvelden (18-19 tida) Perfekt dag-camp, men ingen plass å beundre midnattsola. Ellers er stranda perfekt! Kan være litt fallvind-tendenser ved østavær.

Landingsforhold
6-stjernes. Nydelig, hvit sand, og helt uproblematisk. Bruk den nordligste stranda, siden det både er lenger å bære på den sørlige, samt at det av og til kan være en del drag i sjøen der. Den nordlige stranda er godt beskyttet. Bær kajakkene opp på gresskanten.

Telting
Mange gode teltplasser på gressletta, det fleste ganske tørre og plane.

Vann
Det renner en bekk over sletta rett sør for strendene som stort sett har bra med drikkevann hele sommersesongen.

Brendsel
En del drivved i starten av sommersesongen, men stranda brukes en god del, slik at dette er ikke plassen for de store, gavmilde bålene.

Turmuligheter
Flotte fottur-muligheter opp på Forrabalten og områdene videre innover Rebbenesøya.

Fiske/fangst/bær
Fisket rett utafor strendene er magrere, siden det er mye sand og lite annet. Men på høsten er det en god del blåbær og tyttebær for dem som liker å gå.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung