Gåsvær

Beliggenhet
Ved utløpet av Kvalsundet - omgitt av Vengsøya og Musvær i sør, Småvær og Lyngøya i vest, Kvaløya i øst og Ringvassøya i nordøst.

Posisjon
69° 53.605' N  18° 40.483' E  Kaia

Beskrivelse
En vakker idyll med sandstrender og gressletter, kirke og bebyggelse samlet rundt bukta på nordsida. Husene er overraskende lite i bruk - ut over kirkehelga "Gåsværdagene", derfor er dette en lett tilgjengelig plass som egner seg godt for både lunsjpauser og overnatting hele året.

Adkomst
Korteste padleveg fra Kvaløyvågen, alternativt Bellvika

Utsikt/sol/klima
Gåsvær er et sand- og solparadis hele året. Er det solstråler som trenger gjennom skydekket, kan du nyte dem her. Hele været stikker knapt opp av havet, og det er lite som hindrer sola fra å nå fram. God skjerming (i den grad såpass lave holmer og skjær skjermer...) mot alt av vær - med unntak av nordlige vinder. Men holmene og skjærene utafor åpninga i bukta tar LITT av for tungsjøen.

Landingsforhold
I bukta er det flere perfekte sandlandinger, men de mest østlige av dem er ganske langgrunne. (Bukta fell mer eller mindre tørr) Det blir et stykke å bære kajakken hvis du kommer på flo og drar på fjære sjø. Bruk den mindre sandstranda lenger vest for kaia - rett nedenfor kirka - i stedet. Det er også sandstrender på østspissen, men det er dårligere med teltplasser her.

Ankringsforhold
I bukta er det ren sandbunn - men ankeret sitter godt - hvis kaia er opptatt. Den er for øvrig solid, godt fundamentert og sikret - og dyp nok til store seilbåter hvis du ikke kliner båten helt oppi fjærsteinan. Mye svart gummi, så bruk en dregg for å trekke deg fra kaia. Innseilingen er ca. 3 meter på det grunneste.

Telting
Gåsvær er ganske kultivert i flækkan, sjøl om det altså virker som husan er moderat / lite i bruk. Men siden "bebodd" åpner for fortolkninger, foretrekker du nok å holde litt distanse til bebyggelsen - i tråd med Lov om friluftslivets "forstyrre beboernes fred" / " ikke nærmere enn 150 meter".

Min favorittplass er den lille sandstranda lengst vest i bukta: På gressbakken på yttersida av kirkegjerdet er det paddeflatt: Perfekt underlag - og utsikt mot øyriket i nord. Og så pass langt unna husene at du nesten glemmer at de er der. Alternativt den lille stranda rett sør for kirka, men her er det dårligere med "tomter".

Vann
Det finnes ikke vann annet enn i lukket system til husene. (Brønn?) Siden du neppe har så mye flaks at du treffer noen hjemme, bør du ta med alt du trenger.

Brendsel
Lite eller ingen rekved til kaffebål. Baser deg på primusen.

Turmuligheter
Det tar kort tid å gå rundt hele været, men det anbefales! Vakker liten perle med nydelige blomsterenger midtsommers. Og gjennomlesing av teksten på de eldste gravstøttene på kirkegården er obligatorisk!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung