Hillesøy (Havna)

Beliggenhet
På yttersida av Sommarøya, forbundet med en liten, smal bro. Med Edøya i sør og blant annet Tussøya og Håja i nord. Midt i paradiset med andre ord.

Beskrivelse
En vakker øy med rabber, svaberg og sandidyller. Spesielt yttersida kan anbefales! En av de bedre plassene å møte våren - siden den ofte kommer hit 3-4 uker før den når inn til Tromsø.

Adkomst
Ca. tre kvarters kjøring fra Tromsø, avhengig om du tar "ytre" eller "indre" veg. 5-6 timers gange/seiltid. (Med marsfart på 5-6 knop og sånn passe treff i Rystraumen)

Utsikt/sol/klima
Solparadis det meste av året. Åpent og luftig, men toppen av øya skygger litt utenom høysesongen. Imidlertid enkelt å løse: Ta beina fatt.

Landingsforhold
Flere alternative plasser å sette ut kajakken. Storstranda mot sør har rikelig med plass, men krever noen titalls meter bæring - avhengig av om du velger en brattere, kortere variant over steinene ved moloen og opp til snuplassen/serviceanlegget - eller en lengre, flatere en mot midten av stranda.

Den beste plassen er imidlertid rett ved siden av den første piren du kommer til på venstre hånd etter å ha svingt av mot moloen og passert Sommarøy Kurs- og feriesenter. Rett ned til venstre for fyllinga ligger det en knøttliten, idyllisk sandstrand med en smal "escape". Ti meter å bære, tjue for å få parkert bilen trygt over helga.

Kaiforhold
Det har i flere år vært planer om å lage egen gjestehavn med servicefasiliteter på Hillesøy. Men det går treeeegt. Enn så lenge har de "kun" fiskerihavna.(Anførselstegn fordi havna er utstyrt med toppmodellen av betongflytebrygger) Men NOE skjer: Den ytterste delen av den første, lange piren du kommer til bak moloen (forbi kaiene på babord side, se bildet) har inntil videre fått uoffisiell "gjestestatus" og har i sommer (2002) blitt utstyrt med fire utliggere - slik at det totalt blir plass til fire båter i "bås" og en på kortsida ytterst. Plassene på nordsida er som oftest fylt opp med småbåter og eies av Sommarøy Cruise AS, de to på sørsida skal etter hvert selges. Men foreløpig blir det altså mulig for oss som kommer på besøk å benytte dem.

Har du derfor tenkt deg til Hillesøy, kontakter du Ketil Voll per mail eller på mobil 917 41378. Han kan fortelle deg om det er ledige plasser, eventuelt sørge for at du får en når du kommer fram. Prisen i deler av 2002-sesongen var 60,- per døgn - inklusive strøm. Men det virket som systemet ramlet litt sammen på høstparten.

Det kan naturligvis være fullt. Men spør du deg for, er som regel alltid en av de fastboende ute på fiske/tur - slik at du kan få lånt deg en bås for kortere tid. (Kaffe på nyhotellet - eller en natt ved kai)

Telting
Trenger du å overnatte, er det mye godt gress å ta av rett i bakkant av storstranda mot sør, rett på nedsida av serviceanlegget. Allerede populær "camp", både for fjelltelt-turistene og dem med campingvogn, fortelt og pelagonia i "glaset". Ønsker du noe mindre eksponert, er mulighetene mange. Men de krever stort sett en del gåing og bæring. En annen, kortere variant er ved den lille stranda som er beskrevet under landingsforhold.

Vann/toilett/søppel
Det er nok av fyllemuligheter. Havna eget servicehus med toilett og vannfylling (rødt, lite hus rett opp for båthavna, innganger på østsida) - som også kan benyttes hvis du kommer landvegen. På flytebryggene er det påfyllingsmuligheter for båtfolket. Ingen organisert søppelavhenting - og på hotellet har de en alt for liten container...

Brendsel
Skal du fyre noe som helst blir det primus. Her er rekved historie....

Turmuligheter
Hillesøy er verdt en rundtur. Hvis du ikke tar kjølen i bruk, er det fullt gåanes over det meste av øya. Stokkvika er ett mulig turmål, men hele yttersida av øya er å anbefale: Vakkert, opprevet og "rått". - Eller du kan ta turen opp til radaren og beundre midnattsola derfra.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung