Jøssøya

Beliggenhet
Jøssøya - eller Ljøsøya - ligger rett vest for sørlige del av Vengsøya

Beskrivelse
En liten perle av en øy - med store variasjoner, fra røft fjell som stuper rett i havet på sørsida til innbydende og åpne sandidyller på nordsida, alt på et begrenset område. Vel verdt et besøk! Les også om folk og historikk

Adkomst
Korteste vei padlemessig er fra Grøtfjorden eller Bellvika.

Utsikt/sol/klima
Øya ligger åpent og fint til, og har sol det meste av døgnet. Nydelig midnattsol for dem som plasserer seg riktig! Panoramautsikt til Senja og øyriket sørover fra den litt vanskeligere tilgjengelige rullesteinsfjæra på sørsida - og mot Vengsøya, Fellesholmen, hele rekka med øyer opp mot Sandøya og Sørfugløya fra strendene på nordsida.

Landingsforhold
Jøssøya har flere gode sandstrender. Men hvis du vil trekke deg litt tilbake fra bebyggelsen som ligger på østsida, ved det smale sundet mot Vengsøya - er det to muligheter på nordsia som utmerker seg: Enten en flott, skjermet strand inn en sval keile et par hundre meter fra bebyggelsen - eller en mer vestvendt, åpnere ytterligere et par hundre meter mot vest. Men kajakkfolket bruker også rullesteinsfjæra på sørsida en del. Litt tuklete å komme seg i land, men bedre med rekved... Typisk plass for bålfyrerne!

Telting
Personlig liker jeg den første, minste stranda best. Nydelig korallsand med flott og jevn gressbakke bak. Perfekt for telting! Strand to er litt mindre ubeskyttet, og sjøl om teltplassene er flate og tørre, ligger det et myrdrag ned mot dem.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det tørt om sommeren! Men er det helt krise, kan et lite sig på venstresida av stranda kanskje bidra med noen dråper som kan omsettes til kaffe over en primus.

Brendsel
Lite eller ingen rekved på sandstrendene. Typisk primus-plass. Ved rullesteinsfjæra pleier det å være nok rekved.

Turmuligheter
En spasertur rundt øya anbefales! nydelig utsikt, lett gåanes og klyvbart stort sett over alt. Avrunda og mykt mot nord, bratte stup og flanker mot sør.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Kirkevika - eller Kjerkevika Foto: Bent Svinnung Trollvika Foto: Bent Svinnung Fjellvika Foto: Bent Svinnung