Klokkarholmen (Ringvassøya)

Beliggenhet
Klokkarholmen ligger på vestsida av Ringvassøya, fyret er lett synlig etter at du har runda nordover ut Kvalsundet og passert Øra og gammen - eller rett etter runding av nordvestspissen av Ringvassøya hvis du er på veg sørover. Fantastisk utsikt til hele øyerekka i vest!

Posisjon
69° 57.143' N  18° 43.160' E  Båtstøa

Beskrivelse
Klokkarholmen er et lett tilgjengelig og vakkert turmål både for vinter- og sommerpadlere i Tromsø. Landingsplassen er delvis beskyttet av sjølve fyrneset på sørvestlig vær, av de to små holmene og grunnene på nordlige vinder. Mange tufter og minner fra tidligere tider som venter på utforsking.

Adkomst
Korteste padleveg til Klokkarholmen er å legge ut Skarsfjorden og runde nordvestspissen - eller fra Kvaløyvågen og ut Kvalsundet. Begge moderate padleturer på henholdsvis en og to timer, sånn cirka. Den sørlige - ut Kvalsundet - er naturligvis værutsatt, med mye strømsjø og reflekser hvis vinden er vestlig. Mens det er lettere å snike seg i ly for mainnskiten ved å runde inn i Skarsfjorden og holde langs land, unna strømsjøen i Skagesundet.

Utsikt/sol/klima
Klokkarholmen er en drømmeplass for midnattsoltilbederne. (Men det tar tid før sola når ned til nesset om morgenen. I midten av oktober treffer de første strålene fyret først etter tolv) Og med panoramautsikt over hele øyriket - fra Rebbenesøya og Skagesundet i nord til vestsiden av Kvaløya i sør. Men naturligvis: En litt værutsatt plass, sjøl om sjansen for å bli liggende værfast hvis han øker på og dreier vestlig er liten her - sammenliknet med Øra litt lenger sør. Du kommer deg som regel av land og har en forholdsvis grei escape inn Skarsfjorden.

Landingsforhold
Gode landingsforhold for kajakken hvis det ikke blåser ekstremt mye. Nesset og holmene beskytter slik at du unngår ufrivillig surf. Den gamle båtstøa i bukta rett nord for sjølve fyrneset er delvis fylt igjen - havet har flytta på noen kubikkmeter stein - men det er en stor nok glippe til at kajakken smetter inn sjøl på full fjære. Steinene er dessuten godt embalert i tang, og bunnen i støa består av sand/småstein. Hold fart i båten, så kontrollerer du retningen på halvsurfer.

Ankringsforhold
Stein/sandbunn, men dette er vel primært plassen for dagsbesøk, sjøl om nesset og holmene beskytter en del mot været.

Telting
Masse flotte teltplasser på sletta i bunnen av bukta, rett innafor båtstøa - eller til høyre på skuldra - med utsikt over rullesteinsfjæra i sør. Men om sommeren kan overnattinga blir ekstra underholdende, siden marka er perforert av vånn-ganger. Bli ikke sjokkert om en av urinvånerne presser seg fram mellom deg, teltbunnen og bakken...

Vann
Det er sig flere steder i fjellsida, men lite eller ingen ting kommer opp i dagen på tørre somre. Ta med det du trenger fra byen, eller fyll i bekken ved parkeringsplassene i bunnen av Skarsfjorden eller i bekken i bukta sør for gammen og Øra.

Brendsel
Klokkarholmen er drømmeplassen for pyromaner! Hele øvre del av rullesteinsfjæra mot sør er stappfull av rekved. Definitivt en plass hvor primusen kan bli hjemme. Bare graden av pyro - og fantasien - som setter begrensningene. Med andre ord ingen problemer å holde varmen sjøl på råkalde vinterturer.

Turmuligheter
Flotte spaserturer i fjæra både sørover og nordover (Turen til Skarsteinen og Øra anbefales!) Opp på fjellet går det også an å komme seg, men lia er bratt og delvis løs.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung