piltilbake

Storholmen (Hæsholmene)

Beliggenhet
Hæsholmene - eller Æsholman som de feilaktig blir omtalt til daglig/navnet på flere ulike kart - ligger i kjeften mellom Moskenesøy og Vestvågøy på nordsida - yttersia - av Lofoten. Ytterst i Steinsfjorden, med utsikt sørover mot Nappstraumen.

Beskrivelse
kart En liten klynge holmer og skjær midt ute i Steinsfjord-bassenget. Tilsynelatende ganske røffe og renskurte, men på Storholmen finner du to bukter (nord- og sørvendte) med brukbare landingsforhold. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre (en snau time med bil fra Svolvær) til yttersia og ta løs fra enten Utakleiv eller Myrland, alternativt legge turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund. Med seilbåt passerer du enten på tur inn eller ut av Nappstraumen.

Utsikt/sol/klima
Hæsholmene ligger veldig åpent til - for vær og vind, men også sol! Her får du 360 grader panoramautsikt og 24 timer sol på en god sommerdag.

Landingsforhold
Vestsida av Storholmen har en labyrint av smale passasjer som lar seg entre også med litt vind (lite tungsjø inne i kanalsystemet) med sjølskrevne landingsplasser er de to buktene (nord- og sørvendte) med steinsettinger og delvise kaianlegg, bygget for å gjøre adkomsten til fyret enklere. Du bør derfor finne et sted å gå i land uansett vær. Nordbukta har stein/tanglandinger - mens sørbukta kan by på en liten, intim sandstrand.

Ankringsforhold
Sand/leirebunn og gode ankringsforhold i sørbukta. Dette er også den reneste leia inn til Storholmen. Ellers er området full av grunner og steinblokker. Les kartet nøye.

Telting/overnatting
Hvis du ikke vil overnatte på sandstranda i sørbukta må du lete litt for å finne en helt flat leirplass. Spesielt på seinsommeren når alt er overgrodd. Men de finnes!

Vann
Hit må du ta med deg alt du trenger av vann. Men unntak av enkelte pytter med brakkvann er det lite drikkanes å hente

Brendsel
Litt rekved å finne rundt hele Storholmen, men baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Vernebestemmelser
Storholmen er en del av Hæsholmene naturreservat. I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot ferdsel på land i verneområdet. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter/klatring
En kveldstur rundt i labyrintsystemet og rundt holmer og skjær anbefales! Hvis du har overskudd etter kryssingen.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung