piltilbake

Æsøya (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Vestvågøy, noen nautiske vest for utløpet av Gimsøystraumen. En snau halvtimes padling vestover fra Stamsund

Beskrivelse
kart Liten, variert øy med både røff ytterside og to mindre sandstrender, bak det sørligste nesset og i bunnen av bukta på nordøstsida - hvor også de fleste bygningsrestene befinner seg. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2007, På tur - retur og Perfekt Post-Påske)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund. Det går an å sette ut båtene bare et titalls meter fra kaia, men det er steinete og til dels utfylt, så alternativet er gjestebrygga 3-400 meter lenger øst. Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Fra sjøsida er det kort veg over fra Henningsvær, og nordfra kommer du ned Gimsøystraumen, alternativt Nappstraumen - eller Raftsundet, via Svolvær.

Utsikt/sol/klima
Æsøya ligger åpent og fint til - med mange soltimer når han først slår til med godvær. Havna er godt beskyttet mot det meste av vær, men den korte kryssingen over fra Stamsund kan være svingstang når sørvesten står rett på. Utsikten er mega, 360 grader storslått Lofoten - med Helgelands-tannrekka i sør.

Landingsforhold
Nydelig og godt beskyttet sandlanding i bunnen av hovedhavna på nordøstsida. Også stranda bak sørnesset egner seg, men bukta er lang og grunn - så det kan bli et stykke å bære. Alternativt kan du bruke lunningen til naustet som ligger i bakkant av stranda, men med adkomst fra nordsida. Imidlertid er dette ingen drømmeplass: Skrot og skrammel og gamle jernbaneskinner...

Ankringsforhold
Leia inn til Æsøya er ren og godt staket. Fra sør går du på vestsida av Ausa, fra øst rett forbi nesset - nord for to staker. Sjølve innløpet til husbukta ligger på en 6-7 meters terskel, så tungsjøen løfter en del hvis han ligger på øst/sørøst. Men ingen grunn til bekymring. Han blir speil så snar du er inne. Sjølve bukta ligger på 2,5-4 meter, avhengig av flo og fjære. God sand/leire/steinbunn - og plenty med landfester. Har du ikke for stor seilbåt, kan du også gå inntil muren ved hovedhuset og feste trossa. Og med landtau og anker ligger du som en konge!

Telting/overnatting
Sandstranda i bunnen av nordøst-bukta har en flott, plan teltslette/galleri bare et par titalls meter over landingsplassen. Men også sørstranda har en flott og stor slette i bakkant. Med andre ord ingen problemer med å finne seg en skikkelig kongelosje.

Vann
Ta med deg alt av vann. Etter at øya ble fraflyttet har det ikke vært mulig å få tak i vann her ute.

Brendsel
En del rekved å finne på sørvestsida, men som alltid: Primusen bør være med.

Turmuligheter/klatring
Æsøya er liten, men variert. Absolutt verdt en rundtur. Også bebyggelsen er morsom å utforske. Og - for klatreinteresserte: Masse flotte buldremuligheter på nordsida hvor havet har skurt granitten helt ren. Men pass småfingran: Krystallene er til tider skarpe som barberblad. Men artig er det!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung