piltilbake

Ballstad (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørvestsida av Vestvågøy, rett rundt hjørnet for utløpet av Nappstraumen. Det meste av bebyggelsen ligger konsentrert på en halvøy øst på fjellmassivet som blant annet inneholder Ballstadheia, Nonstind og Skottinden.

Beskrivelse
For mange turister er Ballstad synonymt med veggmaleriet til Ballstad Slip. For øvrig et av Lofotens største fiskevær - og tidlig ute med rorbucamping.

Ballstad har gode havneforhold for dem som kommer på kjøl. I tillegg til flust av produksjonskaier (som er lite i bruk om sommeren) og plass til de største mellom Ballstadøya og Ballstadlandet har småbåthavna i Hattvika ofte ledige båser for de mindre fritidsbåtene. Men best beskytta er du i Kræmmervika, sjøl om det er grunt her for de som stikker dypt. (Se også turbeskrivelsene Bergtatt (under seil) i Lofoten og Forblåst - vel blåst!)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta hurtigruten til Stamsund og padle videre vestover. Alternativt ta bilvegen fatt. Det er nok av fine plasser å sette ut/gå i land - spesielt på holmene i øyriket sør for Ballstad. Nordfra kommer du ned Nappstraumen eller Gimsøystraumen.

Utsikt/sol/klima
Litt avhengig av hvor på Ballstad du befinner deg så kan fjellene i vest ta litt/mye av kveldssola. (I så fall tar du deg bare en kveldstur opp på Ballstadheia og får med deg midnattsol) Ellers er det lunt og solbadet hele dagen, med fri sikt sørover så langt øyet rekker.

Landingsforhold
Mye å velge mellom - men også mye steinlandinger.

Kaiforhold/vann/landstrøm/diesel
Nok av kaier å ta av. Men skal du være skikkelig turist, velger du Hattvika brygger. Solid, skikkelig flytebrygge m/litt uoversiktlige eierforhold - men (fremdeles?) med betalingskasse som løser DET problemet. Vann og strøm. Diesel får du flere steder på Ballstad, men spør deg fram i tilfelle sommerlukning.

Telting/overnatting
Hattvika leier ut rom/rorbuer, og ellers er det godt med teltplasser på holmene rundt.

Vann
Her er det nok av springer og slanger å ta av.

Brendsel
Camper du utafor sentrum, er det mulig å finne litt drivved. Men baser deg på primus til alt av matlaging

Turmuligheter
Det er mange flotte padle/spaserturer i området. Holmene anbefales! Også turen opp Ballstadheia (T-merket sti) er utrolig lekker, og du kan holde det gående så lenge du ønsker. Et anstendig mål er toppboka på Nonstind - men er du høydetrygg går det fint an å fortsette mot Skottinden. Imidlertid er enkleste vegen til toppen merket sti fra dalen et stykke inn for sentrum.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung