piltilbake

Brandsholmen (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørsida av Vestvågøy, et lite stykke etter runding av Ureberget (hvis du kommer østfra) - i ei bukt som også inneholder Mortsund (helt vest) og Bårsund (helt øst). Beskyttet mot Vestfjorden av holmer og skjær på sørvestsida.

Beskrivelse kart
I tillegg til mye gammel bebyggelse og rester etter fiskeindustri (en god del for nedfalls) har Brandsholmen solide murer og kaianlegg. Og to perfekte kajakkstrender, en mot nordvest (rød ring) og en på motsatt side av bebyggelsen, mot nordøst. En karakteristisk, bratt fjellhammer rett i bakkant av stranda og bebyggelsen.

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund og halvannen times padletur rett vestover. Eller en drøy times kjøring med bil fra Svolvær, hvis du velger å sette ut fra Mortsund. Fra Mortsund og over til Brandsholmen er det bare et par steinkast.

Utsikt/sol/klima
Bebyggelsen ligger i ly av fjellhammeren - men det betyr igjen mindre ettermiddagssol. Imidlertid er det en uhyre kjapp tur rundt rabben - til et midnattsoleldorado på yttersida. Utsikt mot Ureberget i øst, skjærgården videre mot Ballstad i vest - og til pelagoniaene i Mortsund i nord.

Landingsforhold
Perfekte sand/tanglandinger på begge de to aktuelle strendene.

Telting/overnatting
Det er nok av teltplasser, men du må lete litt hvis du vil vekk fra bebyggelsen.

Vann
Ta med deg alt av vann. Bunkre eventuelt i Mortsund hvis det blir tomt.

Brendsel
Dårlig med rekved, så primusen er nødvendig.

Turmuligheter
Øya er absolutt verdt utforsking. Yttersida er steil og rå - innsida mer kultiver - og full av kulturminner for dem som har sans for "gammal mainnskit". Mye spennende i/rundt rorbuene.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung