piltilbake

Festvåg (Austvågøy)

Beliggenhet
På nordvestsida av Austvågøy, rett rundt hjørnet for Gimsøystraumen - med storhavet rett inn.

Beskrivelse kart
En steinete, forblåst plass i nordavær, men også et solbada paradis på en god sommerdag. Landingene er trange og eksponerte.

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å ta hurtigruten til Stamsund og padle opp Gimsøystraumen. Alternativt med bil/ferge til Fiskebøl - og et par-tre times padling rett vest. Eller en drøy times kjøring med bil fra Svolvær til vegen tar slutt på Brenna - og sette ut derfra.

Utsikt/sol/klima
Keila - og de gamle murene/husene (under restaurering) som står her ute er godt eksponert for nordaværet. Lite vegetasjon ut over gress og lyng på sjølve nesset, mens det gror bedre langs foten av Festvågtinden. Fantastisk utsikt mot nord, øst og vest - og den perfekte plassen for midnattsol-elskere. På en solskinnsdag.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding innerst i keila - men bare til halvflødd. Kommer du nærmer flo - men en nordøst kuling i ryggen - kan du risikere å surfe tørt... Helt opp på vegen. (Som for øvrig er betydlig utbedret de siste åran som følge at økt hyttebygging og restaurering av den gamle bygningsmassen på strekninga fra Brenna og rundt nesset) - Er vinden rett norda eller nordvest er det også mulig å komme seg inn via båtstøa rett øst for keila. Men farvannet utafor løfter godt på nesten havblikk, så følg med og se hvor det bryter.

Men - som sagt: Flo = ingen sandstrand, og da er beste landingsplass i bukta rett nord, i småsteinsfjæra ved siden av stornaustet. Alternativt på den støpte platten foran naustet. Høvelig god beskyttelse for tungsjøen - som ellers herjer godt her ute på en nordvestlig kuling.

Telting/overnatting
Det er en liten, perfekt teltplass (ett telt!) rett opp for sandkeila, i ly av en knøttliten hammer. Kort veg å bære - enten du velger sanda eller naustfjæra. Og tar vinden godt, finner du fin ly blant store blokker rett i bakkant av landingsplassene. Men de er til gjengjeld kanskje ikke verdens flateste...

Vann
To bekker rett i nærheten, den beste renner under vegen bare et steinkast øst for keila. Med andre ord: Plenty med vann.

Brendsel
Det ER rekved her, men det er mange om beinet etter at hyttebyggingen tok løs, så primusen er nødvendig.

Turmuligheter
Mange fine fotturmuligheter. Enten langs fjellfoten - eller på vegen/stien som går sørover mot Brenna og videre østover inn Sunnlandsfjorden. Fra Festvåg og videre østover er det bare opprinnelig, steinsatt veg - mens strekninga fra Brenna og ut er "ødelagt" av grusing.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung