piltilbake

Hell / Buvågen (Moskenesøy)

Beliggenhet
På sørvestsida av Moskenesøy, rett før/etter runding av Lofotodden.

Beskrivelse
Hell og Buvågen ligger åpent og vestvendt, men relativt godt beskyttet av holmer og skjær. Plassen var bebodd så seint som på femtitallet, og restene er mange etter grunnmurer og slåtteland. Et par hytter står igjen, en ute på nesset, i ly av Buvågnakken og en klemt inn bak Lyngholmen. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre til Å, (to timer med bil fra Svolvær) padle 2-3 timer rett sørover og runde Lofotodden. Alternativt ta ferja fra Bodø til Moskenes - etterfulgt av padletur - eller legge turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund.. Med seilbåt legger du kursen rett mot innløpet til Buvågen (markert med lykt - som en av to plasser på Yttersia - den neste bare noen nautiske lenger nord - mellom Lofotodden og Fuglhuk. Tydelig at dette er fraflytta områder uten særlig trafikk i vinterhalvåret) - leia er godt merket.

Utsikt/sol/klima
Til tross for den utsatte plasseringa bare et steinkast fra malstraumen rundt Lofotodden virker plassen lun. Overgangen fra straumskavl til speilhav blir markant... Fint og solrikt på en vakker sommerdag, men ganske sikkert heftig når vinterstormene og fallvindene herja. Som gamlingene brukte å si: "Fint når sola skein, verre når Fanden grein".

Landingsforhold
Nydelig sandlanding på perfekt strand nordøst i Buvågen, inn under Kolfjellet, ved stien opp til Bjørnskardet. Kort å bære opp til gressbakken

Ankringsforhold
Sand/leirebunn og perfekte ankringsforhold i hele Buvågen. Dessuten finner du en god del fastfortøyninger sør i vågen som du sikkert kan låne om anledninga byr seg. Dybder fra 4-1,5 meter. Her ligger du som en konge - i fantastiske omgivelser.

Telting/overnatting
Perfekt teltplass rett opp for sandstranda. Men terrenget heller litt i området, så du må lete om du vil ha noe paddeflatt - hvis du ikke tar sjølve stranda i bruk, da.

Vann
Det renner en bekk sør for stranda, men den varierer mye i størrelse. På en god, tørr sommer (f.eks. juli 2003) er det liten vannføring - hvis noen, så baser deg på å ha med alt drikkanes.

Brendsel
Lite rekved å finne, så baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Turmuligheter/klatring
Masse flotte gå- og padleturer i området. Så har du tid, bruk den til sightseeing! Langs fjæra sørover mot Lofotodden og restene etter tidligere bosetting - eller nordover, over Bjørnskardet ned til Kolhellarsanden og Refsvika.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung