piltilbake

Hestøya (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Vestvågøy, rett rundt hjørnet for utløpet av Gimsøystraumen. Kraftig eksponert mot Vestfjorden og straumen.

Beskrivelse kart
En klynge holmer og skjær noen steinkast sør for Skokkelvika, på nordsida av et beryktet støvelhav. Røft, reinvaska og ugjestmildt for det meste, men inne i labyrinten går det an å finne litt smulere farvann. Ingen vegetasjon ut over gress og tang.

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund. Deretter padler du nordøstover i en drøy time eller så. Alt avhengig av vær og vind - om du vil krysse rett over mot fyret på Skogholmen eller heller følge land, gå på baksida av Bakjordøyan og snike deg inn via Valberg og Skokkelvika. Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Parker på Risøya. - Fra sjøsida er det også kort veg over fra Henningsvær, og nordfra kommer du ned Gimsøystraumen.

Utsikt/sol/klima
Hestøya og øyene rundt ligger åpent og fint til - med mange soltimer. Men det er temmelig forblåst både når han står inn Vestfjorden og når fallvindene fra Dalstinden herjer. Men fantastisk utsikt, 360 grader storslått Lofoten fra Austvågøy, Presten og Henningsvær i sørøst via tannrekka på Hamarøy i sør og Stamsund og Skokkelvika i vest.

Landingsforhold
Her er det minimalt å velge mellom. Det eneste som ligner sand på øyene er ei minimal keile på sørsida av Hestøya. Men lenger nord, på sjølve Vestvågøy er det flere sandstrender. Men også mye trafikk: Vegen går helt nede i fjærsteinan.

Telting/overnatting
Hestøya egner seg kun for de med godt sovehjerte og sterk psyke. Et sted du raster - og padler videre gjennom.

Vann
Ta med deg alt av vann.

Brendsel
Baser deg på primusen. Her blir det renska godt i dårlig vær.

Turmuligheter
Vel verdt en liten runde for halv maskin inn og ut trange sund, rundt holmer og skjær.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung