piltilbake

Refsvika (Moskenesøy)

Beliggenhet
På sørvestsida av Moskenesøy, en kort padletur før/etter runding av Lofotodden.

Beskrivelse
Refsvika ligger vestvendt, bruktbart beskyttet av holmer, grunner og skjær. Plassen var bebodd så seint som på femtitallet, og restene er mange etter grunnmurer og slåtteland. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre til Å, (to timer med bil fra Svolvær) padle en 3-4 timer sørover, runde Lofotodden og fortsette nordover på Yttersia. Med andre ord: Dette er en av plassene du legger turen innom i forbindelse med en lengre ekspedisjon med utgangspunkt i hurtigruteanløp i Stamsund.. Med seilbåt kommer du inn i Refsvika fra nordvestsida, rundt Steinflesa.

Utsikt/sol/klima
Refsvika ligger åpent og vestvendt, solrikt og vakker på en blank sommerdag, men forblåst og fallvindsherja vinterstid. Panoramautsikt sørover mot Kolhellarstranden og Kolfjellet, nordover mot Steinberget.

Landingsforhold
Nydelig sandlanding på perfekt strand innerst i Vågen. Kort å bære opp til gressbakken.

Ankringsforhold
Leia er godt staket, men farvannet er fullt av grunner og steinblokker når du har passert rett øst for Steinflesa - og dybden går ned i en drøy meter når du nærmer deg stranda. Det beste er å hive ut jernet på høyde med Steinflesa, god sand/leirbunn.

Telting/overnatting
Nok av bra teltplasser hvis du tar deg tida til å lete. Men midtsommers er alt temmelig overgrodd så du må tråkke litt rundt i gammalt slåtteland. Alternativt kan du bære litt - og finne deg den perfekte kombinasjonen av flatt underlag og utsikt.

Vann/sanitær
Det renner en bekk ut rett sør for stranda, men i likhet med flere av andre plasser på yttersida kan den bli ganske tørr på en god sommer. Ta derfor med deg det du trenger av vann. Det er også etablert en dostokk i Refsvika, nord for stranda, (merket med * på kartet) rett i bakkant av de gamle grunnmurene. Stedet er markert med en stokk som står på høykant.

Brendsel
Lite rekved å finne, så baser deg på primus, sjøl om du sikkert kan samle sammen nok tørrvirke til et kaffebål.

Turmuligheter/klatring
Masse flotte fotturer i området. Så har du tid, bruk den til å se deg om! Sørover langs fjæra mot Lofotodden - via Kolhellarsanden og Bjørnskardet - eller nordover mot Steinberget. Her kan du tilbringe flere dager hvis du ønsker, mulighetene er mange. Men Refsvikhola får du ikke hjelp til å finne... Og husk at det er "trafikk-begrensninger" hvis du først finner den.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung