piltilbake

Skokkelvikøyan (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Vestvågøy, rett rundt hjørnet for utløpet av Gimsøystraumen. Kraftig eksponert mot Vestfjorden.

Beskrivelse kart
En klynge holmer og skjær noen steinkast øst for Valbergøyan, på nordsida av et beryktet støvelhav. En røff og reinvaska front mot Vestfjorden, men i labyrinten bak er det smulere og mer beskyttet. Gress/myrvegetasjon og tang. Og stein - masse stein.

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund. Deretter padler du nordøstover i en drøy time eller så. Alt avhengig av vær og vind - om du vil krysse rett over mot fyret på Skogholmen eller heller følge land, gå på baksida av Bakjordøyan og snike deg inn via Valberg. Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Parker på Buøya eller Odden sør for Vangberg. - Fra sjøsida er det også kort veg over fra Henningsvær, og nordfra kommer du ned Gimsøystraumen.

Utsikt/sol/klima
Valbergøyan ligger åpent og fint til - med mange soltimer når han først slår til med godvær. Det indre av øyene er brukbart beskyttet mot Vestfjorden i sør - men fallvindene fra Blåtind, Breidtind og Dalstinden kan være heftige på nordlige vindretninger. Utsikten er mega, 360 grader storslått Lofoten.

Landingsforhold
De fleste av øyene er røft tilhogde og steile fra sjøsida. Stort sett bare tanglandinger på halvflødd - men østsida av Torvøya kan by på en sand/leirelanding.

Telting/overnatting
Lite å velge mellom av teltplasser. Torvøya har noen, men som navnet tilsier: Det kan være i overkant fuktig. Storøya i Valbergøyan anbefales i stedet hvis du skal overnatte.

Vann
Ta med deg alt av vann. Det er kort veg opp til Valberg hvis du går tom.

Brendsel
Lite rekved. Her blir det godt reinvaska når han drar seg opp i en sørvest kuling.

Turmuligheter
Det står igjen en god del gammel bebyggelse på øyene, og enda flere grunnmurer/rester etter tidligere bosetting. Vel verdt en sakte rundtur på halv fart med strategiske ilandstigninger og utforsking.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung