piltilbake

Valbergøyan (Vestvågøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Vestvågøy, rett rundt hjørnet for utløpet av Gimsøystraumen. Kraftig eksponert mot Vestfjorden.

Beskrivelse kart
En klynge holmer og skjær noen steinkast sør for Valberg, på nordsida av et beryktet støvelhav. En røff og reinvaska front mot Vestfjorden, men i labyrinten bak er det smulere og mer beskyttet. Moderat med vegetasjon ut over gress og tang, men på Storøya finner du litt lauvskog.

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er med hurtigruten til Stamsund. Deretter padler du nordøstover i en drøy time eller så. Alt avhengig av vær og vind - om du vil krysse rett over mot fyret på Skogholmen eller heller følge land, gå på baksida av Bakjordøyan og snike deg inn via Valberg. Ellers tar det en snau time å kjøre med bil fra Svolvær. Parker på Buøya eller Odden sør for Vangberg. - Fra sjøsida er det også kort veg over fra Henningsvær, og nordfra kommer du ned Gimsøystraumen.

Utsikt/sol/klima
Valbergøyan ligger åpent og fint til - med mange soltimer når han først slår til med godvær. Det indre av øyene er brukbart beskyttet mot Vestfjorden i sør - men fallvindene fra Blåtind, Breidtind og Dalstinden kan være heftige på nordlige vindretninger. Utsikten er mega, 360 grader storslått Lofoten.

Landingsforhold
På vestsida av Storøya er det en blanding av stein og sandlandinger. Ellers kan Valbergøyan stort sett by på tanglandinger på halvflødd.

Telting/overnatting
Flotte gressletter rett bak landingsplassene på Storøya. Førsteklasses teltplasser. På øyene ellers er det dårlig stelt.

Vann
Ta med deg alt av vann. Etter at Storøya ble fraflyttet har det ikke vært mulig å få tak i vann her ute. På øyene ellers er det også dårlig stelt. Men kort veg opp til Valberg hvis du går tom.

Brendsel
En del rekved å finne på sørvestsida av Storøya, men det tar tid å gå. Og det siste stormen kan godt ha renska bra opp. Så baser deg på primusen.

Turmuligheter
Det står igjen en god del gammel bebyggelse på øyene, og enda flere grunnmurer/rester etter tidligere bosetting. Vel verdt en sakte rundtur på halv fart med strategiske ilandstigninger og utforsking. På sletta på Storøya står det et halvveis sammensunket hus hvor skuffen med konfirmasjonskortene ligger rett i glaninga for dem som stikker hodet inn.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung