piltilbake

Værøy

Beliggenhet
Et par timers gange sørvest av Lofotodden og Mosken.

Beskrivelse
Værøy er den nest ytterste av Lofotkommunene. Øya domineres av en lang fjellrygg i retning nordøst/sydvest. Omlag 90% av befolkningen bor på tettstedet Sørland, og over 80% av kommunens sysslesetning er knyttet til fiskeriene. Og turismen, da. Den har hatt økende betydning for Værøy de senere år. (Se mer info på Værøy kommunes hjemmesider)

Adkomst
Å padle fra Lofotodden til Værøy kan være en hårete opplevelse som ikke anbefales dem uten mye erfaring. Men det finnes et utmerket alternativ: Ferga Værøy-Røst-Bodø. I høysesongen er det også forbindelse til Moskenes - slik at det går an å kjøre eller padle seg dit - og hive kajakken på ferga. For en tur rundt Værøy anbefales på det varmeste! Nydelig øyrike stappfullt med holmer og skjær, kritthvite sandstrender og majestetiske rullsteinsfjærer.

Seilbåtfolket nordfra kommer et stykke sør for Mosken og runder inn. Men obs: Dette er urent farvann - så hit drar du ikke uten skikkelige kart!

Utsikt/sol/klima
Værøy ligger midt i havet. Med tilhørende vær- og solforhold! smil Her får du det meste, inklusive noen av de mest hårete fallvindsopplevelsene jeg noen gang har hatt. Og det midt i havnebassenget!

Landingsforhold
Litt avhengig hvor/hva du kommer med er det mye sand å sette ut på i/i umiddelbar nærhet av havnebassenget

Havneforhold/strøm/vann
Det er dårlig med både gjesteplasser og fasiliteter på Værøy. Men plenty med produksjonskaier, så det burde ikke være noe problem å få spurt seg fram til en plass å ligge. Men vær obs på nordøstlige vinder! Vi opplevde å bli klint så grundig opp mot sida på en gammal skøyte (som vi hadde slått tampene i) at Contrasten omtrent begynte å klatre. Og det på en moderat frisk bris. Faktisk mye verre i havna enn ute på det åpne havet.

Telting/overnatting
Det er teltplasser og idyller nok å oppdrive på Sørland. Men kommer du ferge-vegen er det like greit å padle seg oppover til Nordland-området med en gang. Hvorfor ta til takke med det nestbeste - når perlene ligger og venter på deg?

Vann
Fyll opp på Sørland før du begir deg ut på tur. Blir lite flytende utenom havet når du først har forlatt sivilisasjonen på nordsida.

Turmuligheter
Flotte fotturmuligheter over hele øya. Men kajakken er nå beste måten å oppleve den på.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung