Beliggenhet
Trollfjorden ligger sør i Raftsundet, der Ulvøya deler løpet i to. Følg den vestre armen, til du plutselig kan kikke inn gjennom den smale fjordåpningen.
Beskrivelse
Trollfjorden er en 2 km lang og trang fjord, snaut 100 meter bred på det smaleste. Og med høye, flere hundre meter høye vegger som stuper rett i havet. Innerst inne åpner den seg i et romsligere basseng, tilstrekkelig stort til at de største hurtigrutene - som går helt inn fjorden i hele sommersesongen - klarer å snu. Trollfjorden er sannsynligvis Lofotens mest besøkte turistmål, med en jevn strøm av sightseeingbåter på veg inn og ut i den lyse årstiden. (Se også turbeskrivelsen Sommerstreif 2006)
Adkomst
Korteste padleveg er fra Digermulen og rett over sundet. Alternativt kan du starte fra Svolvær-området, turen opp Øyhellsundet kan anbefales! Med seilbåt kommer du enten ned Raftsundet eller sørfra, opp Øyhellsundet eller forbi Digermulen etter runding Årsteinen.
Utsikt/sol/klima
Trollfjorden er til tider veldig trang. Men innerst inne åpner landskapet seg og slipper sola til. Men det er mørkt her vinterstid, fjellene på alle sider stenger for lyset.
Landingsforhold
Fin leire/sand/gruslanding inne ved huset sørvest i fjorden. Litt langgrunt, men ellers perfekt kajakk-føre.
Ankrings- og kaiforhold
Grei ankringsbunn, men forholdsvis dypt i store deler av bassenget. Du finner et par mindre kaier i området, den ene, beste rett ved siden av kraftstasjonen. Men jeg er usikker på dybden.
Telting/overnatting
Du finner greie teltplasser rett opp for landingsplassen. Og trafikken på land er rimelig moderat. Det meste av turisttrafikk skjer med/fra båt.
Vann
Det er flere bekker i området. Det burde gå greit å få fylt flaskene.
Brendsel
Primus-plass. Ikke noe rekved å finne her inne.
Turmuligheter
Det er mulig å gjøre mange spektakulære fjell- og toppturer i området, sommer som vinter. Og Vesterålen Turlag driver ei hytte ved Isvatnet, to km vest for bunnen av Trollfjorden og 405 moh.
Historie
Trollfjorden er også kjent for "Trollfjordslaget" som står sentralt i nordnorsk fiskerihistorie. Beskrevet i Johan Bojers bok «Den siste viking» og visualisert gjennom et av hovedverkene til kunstmaleren Gunnar Berg.
© Tekst og bilder: Bent Svinnung
|
|
|