Leter du stadig vekk etter de "fikse" rådene, de optimale løsningene på alle praktiske problem? Her har jeg samlet en liten håndfull av dem jeg sjøl har erfart - og som jeg stadig vekk har god nytte av:

Båttoilett - triks og tips
Reparere riper/matting i plastflater
Hvordan unngå gnagsår
Reparere med tape og strykejern


Foto: Bent Svinnung Båttoilett - triks og tips
Er du plaget med at pumpa på toiletten blir treigere og treigere - til den til slutt setter seg fast? Løsningen - en av dem - er billig og enkel: Plasser en flaske med billigste sort matolje på et strategisk sted og instruer mannskapet i "en dæsj på bæsjen". Med andre ord: En liten klunk rett i skåla nå og da holder systemet smidig og mykt...

Annet: Resirkulert toilettpapir på båt er fy-fy! Fungerer til tider bedre enn hurtigbetong. Så hvis du virkelig vil slite med potte tette rør - med ditto ubehagelige stakejobber - så bruk resirkulert.... Silkemykt og tynt kvalitetspapir for følsomme akterspeil ska' de' va'.


Helt matt(et) av riper, saltavleiringer og liknende?
Foto: Bent Svinnung Har du klart å lage en ripe i yndlings-CDen? Er loggen på båten så mattet av saltavleiringer at det nesten er umulig å se tallene?

Her er universalløsningen som ennå ikke har sviktet meg: En myk klut og en tube med helt vanlig tannkrem - og masse tålmodighet! Loggen går forholdsvis fort, men skal du gjenopplive en CD bør du sette på god musikk og polere lenge og vel... Men til slutt - med mindre du har klart å ripe tvers igjennom plasthinna - blir det liv i den igjen! Så ikke gi opp - og kast for all del ikke skattene før du har gjort dette forsøket.

Ellers: Vanlig renhold av plast: Bruk Zalo og lunka vann. Gjelder også CD-samlinga: Bare vask dem hvis de begynner å hakke på grunn av for mye møkk.


Gnagsår?
Foto: Bent Svinnung Opp gjennom årene har jeg prøvd det meste for å unngå dem, inklusive blakke meg på Compeed. (Det beste... som faktisk hjelper!) - Men det optimale er jo når huden klarer jobben sjøl, uten tape eller annet klebelig. Og løsningen er såre (?) enkel - og koster bare litt lommerusk: Tynne nylon damestrømper uten hæl - one size. Du får dem i de aller fleste dagligvareforretningene. Nylon innerst, så resten av lagene med strømper og sokker. Dermed har du fått et ekstra "hud"lag som tar unna gnikking og friksjon. Før- og etter-bildene er ikke lenger en studie i avflerret anatomi...


Foto: Bent Svinnung

Reparere med tape
Guds gave til menneskeheten må være Thesatapen... Eller tilsvarende stoff-tape. Tåler det meste og sitter som støpt. Jeg har ikke tall på alle de variantene av reparasjoner jeg har gjort opp gjennom åran, takket være tapen. Biltak, dørhengsler, eksosanlegg - alt er dytta på plass eller hengt opp med tape.

Hvis du i tillegg spanderer et gammalt strykejern (Bengts tips) har du førsteklasses verktøy for virkelig å "sveise" reparasjonen. Tape deg ferdig - gå over alle remsene med varmt strykejern - og voila! (Hvis du er "i felten" er bunnen på en kasserolle med varmt vann - rett fra primusen - et godt alternativ) Materialet rundt ryker ofte før sjølve reparasjonen. Levetida til enkelte av forseilene er forlenget med år...