piltilbake Reparasjon av kajakker


NB! Husk vernemaske, utlufting og ikke minst brannsikring når du holder på med polyester

Reparasjon av skader på glassfiberarmert polyester

pilopp  Skade i gelcoatoverflaten:
 1. Hele sårstedet dekkes med maskeringstape.
 2. Såret avdekkes. Løse partikler skrapes bort, og hele såret slipes og vaskes med aceton.
 3. Fest en bred tape (bredere en såret) i underkant av såret.
 4. En liten mengde topcoat i produktets farge blandes med 2% herder. Man har da 10-20 min. arbeidstid før topcoaten herder (ca l8-20 C).
 5. Fukt hele såret med f.eks. en fyrstikk eller liten pensel,-dyppet i topcoat. (For å unngå luftbobler).
 6. Fyll så rikelig med topcoat, og press på tapen nedenfra og oppover, og fest tapen på sidene. Dette bør herde i 12 timer.
 7. Slip vekk overflødig topcoat, slik at den innerste tapen blir synlig, og kan fjernes. Deretter kan det sikles med en skarp kniv eller slipes med fint vannslipepapir. Poler med fin slipepasta (MGM I) og avslutt med poler-voks (MGM 3). Fordelen med denne «tape-metoden» er at såret ikke «vokser» med slipingen. En annen fordel er at man slipper å bruke gelcoatsparkel, som gjerne blir full av porer.

pilopp  Skade og hull i glassfiberlaminatet:
 1. Skjær et hull rundt sårstedet (fig. 1). Utfør arbeidet fra innsiden.
 2. Skråslip hullets kanter og vask med aceton (fig. 2).
 3. Et stykke finer eller en aluminiumsplate dekkes med cellofan folie (Glad Pack) og festes med tape på undersiden, med cellofanen mot hullet (fig. 3).
 4. Klipp til et stykke glassfiber som er litt større enn hullet. Bland den nødvendige mengde polyester med 1% herder. Dette gir en arbeidstid på ca. 30 minutter ved 20 C.
 5. Gjennomfukt glassfiberen med blandingen og legg den på fra innsiden, mot den cellofandekkede platen. Bruk en pensel dyppet i blandingen for å fjerne alle luftbobler, og for at glassfiberen skal slutte godt til (fig. 4).
 6. Legg så på tilklippede glassfiberstykker som gjennomfuktes med polyester til man har oppnådd tykkelsen på laminatet (fig. 5).
 7. Etter herdingen legges som forsterkning 2 lag glassfiber, som er ca. dobbelt så store som hullet.
 8. Platen på utsiden fjernes, slip ned ca. 0,5- l mm (fig. 6) .
 9. Det males så med topcoat av samme farge som produktet, tilsatt 1,5-2% herder og la herde i 12 timer. Flaten slipes med vannfast slipepapir. Om nødvendig males flere ganger. Når man har oppnådd jevnt nivå, sliper man med fineste type slipepapir, så poleres med slipepasta før man til slutt polerer til høyglans.

pilopp  Reparasjon av skade hvor man ikke kan arbeide fra innsiden
 1. Sårstedet renskjæres og lages så stort at man får inn en hånd. Bruk et grovt sandpapir og slip på innsiden. På utsiden skråslipes hullets kanter. Husk og vaske med aceton.
 2. Klipp til et stykke glassfiber som gjennomfuktes med polyester tilsatt 1-2% herder. Pappstykket med den fuktede glassfiberen klebes fast mot innsiden av hullet. Dette kan gjøres ved at en tråd stikkes gjennom papp-platen med laminatet.
 3. Etter at det er plassert på innsiden, trekkes det mot hullet, og festes på utsiden ved hjelp av pinner som illustrasjonen viser (fig. 7).
 4. Når dette har herdet, klippes trådene av, og det legges på tilklippede glassfiber-stykker som er gjennomfuktet med polyestet.
 5. Når man har lagt på glassfiber/polyester til tykkelsen på laminatet er oppnådd, må det hele herde ut.
 6. Slip ned 0,5-1 mm.
 7. Det males så med topcoat av samme farge som produktet, tilsatt 1,5-2% herder, og la dette herde i 12 timer.
piltilbake