Rognholmen

Beliggenhet
Rognholmen ligger rett vest for nordvestspissen av Vengsøya. Mot nord Småvær, Lyngvær - ryggen videre opp til Sandøya. Mot sør Vengsøya, Jøssøya, Kvaløya.

Posisjon
69° 52.427' N  18° 28.455' E  Stranda

Beskrivelse
Rognholmen er en liten, værutsatt fyrlyktholme med en liten strand mot nordøst. Rikt fugleliv - som krever en god del forsiktighet i hekkeperioden. (Se opp for terne-egg på stranda) Flott plass å møte våren - og nyte høsten.

Adkomst
Korteste veg er fra Bellvika/Vengsøya, men også Kvaløyvågen-Gåsvær-Musvær og Grøtfjorden-Jøssøya kan anbefales.

Utsikt/sol/klima
Rognholmen har sol så og si hele døgnet om sommeren. (Blir bare borte bak Kvaløya/Vengsøya en kort stund midt på natta.) I penvær er dette et eneste, stort smykke! Men den ligger værutsatt, og forholdene kan skifte fort. Vinden tar bra, og det er få plasser å finne ly. Best ly ved øst/nordøst vind finner du bak toppen ved fyrlykta.

Landingsforhold
Eneste brukbare landingsplass er den lille sandstranda mot nordøst. Men sanda når du bare ved springflo. Ellers er det grov rullesteinsfjære og nesten alltid drag i sjøen. Ingen god plass ved dårlig værmelding.

Telting
Det er få gode teltplasser. Hvis du ikke vil telte på sanda (flatest og greiest) er det kun en brukbar plass, ei lita skål rett opp for stranda. Men den er til gjengjeld godt eksponert for alt av vind. Flata ved fyrlykta er plan og fin, men som oftest fuktig under normale somre.

Vann
Du finner vann i en del dammer, men ta med alt av mat/drikkevann. Det er mye fugler på holmen...

Brendsel
En del rekve på vestsida av holmen, men kaffebål krever normalt litt gåing/jobbing. Det er dårlig med småved og opptenningsved, så husk en stor kniv/øks.

Turmuligheter
Holmen er absolutt verdt en rundtur, sjøl om det er snart gjort. Perfekt plass for å sitte og nyte etter en lang dag på sjøen, eller som lunsj-plass på veg til mer egnet camp.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung