piltilbake

Hamn

Beliggenhet
På vestsida av Senja, ytterst på sørsida av Bergsfjorden.

Beskrivelse
Gammelt fiskevær/handelssted som har blitt gradvis ombygget til turistsenter via flere renoveringsperioder. (Se også turbeskrivelsene (Verne) Baluba i Bergsfjorden, Salig og solbrent rundt Senja, På tur - retur og Senja Rundt 2002.)

Siste: Under en ny storbrann søndag 21. januar 2007 brant også Lutnesbrygga (med leilighetene) ned til grunnen. Bare halvanna år etter brannen natt til lørdag 10. september 2005 da Væreiergården og hovedhuset (Storbrygga) gikk med. Turistsenteret er for tida under oppbygging, men det er - etter denne siste brannen - foreløpig uklart når det kan komme i drift igjen.

Adkomst
karthamn Alt avhengig av hvor du kommer fra: Normal kjøretid fra E6-en og ut er cirka en time. Kommer du hit med båt, er du på skikkelig yttersia-tur - sannsynligvis enten på veg rundt Senja eller til/fra Lofoten/Vesterålen.

Hvis du kommer på en tid av døgnet/året hvor det er mørkt, vær obs på at den private løkta som tidligere markerte innseilinga til sjølve havna er fjernet. Med andre ord intet lys å navigere etter, bare det du måtte ha av nattsyn og teknologiske hjelpemidler.

Utsikt/sol/klima
Hamn ligger åpent og vestvendt til. Mye sol - en pils på kaikanten anbefales på en varm sommerdag.

Landingsforhold
Du finner enkelte sandflekker, men ellers består den indre havna mest av fyllinger og kaianlegg. Flytebryggene er imidlertid så lave at det går greit å komme ut av/i kajakken.

Vann/toilett/diesel/strøm
Hamn har hatt mange "herrer" opp gjennom historien, så også i årene som turistsenter. Derfor er det vanskelig å si noe helt bestemt om åpningstider, fasiliteter og servicenivå. Dette varierer med eiere, økonomi - og ikke minst besøkstallene. Men tendensen har vært at sesongen har krympet år for år. Vi har hatt flere bomturer hit rundt påsketider, og i år (2003) var Hamn stengt da vi passerte i slutten av august. Imidlertid holder de åpent for konferanse/seminargrupper hele året, så du kan ha flaks... Sjøl om vi aldri har hatt det.

Hamn har flere flytebrygger av varierende kvalitet og forankring, så du må nesten se trafikken og vindretningen an - og eventuelt supplere med landtau eller litt jern hvis du er usikker på om du ligger trygt. Diesel har det også vært mulig å kjøpe her i perioder, men for tida er det tørt i pumpa. Det samme gjelder vann/tappekran ved/på flytebryggene. Strømuttak finnes ikke. Er turistsenteret oppe inngår tilgang toiletter og dusj/badstu(?) som regel i kaileia - eventuelt må du betaler en tier eller to i tillegg.

Telting
Siden du nå befinner deg på et turistsenter, vet jeg mindre om hvordan de ser på "villcamping" kontra romutleie. Men et stopp kan du uansett legge inn - og så forflytte deg ut til en av paradisstrendene lenger inn i fjorden når det nærmer seg leggetid.

Vann
Er Hamn åpent, har du god tilgang til tappekraner.

Brendsel
Baser deg på primus only.

Turmuligheter
Området er absolutt verdt en rundtur til fots. Sjøl om du ganske kjapt møter asfalt - i form av vegen videre utover til Kjøllefjord. Men det er som båtrike Hamn - og Bergsfjorden - kommer til sin rett. Her er det bare å streife rundt og suge inntrykk!

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Nye Hamn begynner å ta form. Fra byggearbeidene sommeren 2007. I forgrunnen brent kai og grus der fryseriet sto tidligere. Foto: Bent Svinnung Det var en gang... Et knippe bilder av "gamle" Hamn slik det så ut før de to brannene i 2005 og 2007. Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung