piltilbake

Sandøya (Flatøysundet)

Beliggenhet
Nordvest for Helløya - et par steinkast nordover fra Kobbhamn.

Beskrivelse
kart Nydelig, frodig lita øy, med lekre sandidyller og enger. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2006 og Sand, sel og solformørkelse)

Adkomst
Alternative plasser å starte: Sør-Senja (Senjehesten) eller Elgsnes (Harstad) - Alternativt kan du ta ferga til Grøtøya eller helt til Sandsøy og padle nordover derfra. Annet alternativ er hurtigbåt eller ferge. Nærmeste anløp er Bjarkøy, en drøy halvtimes padling nordøstover, gjennom Sundvollsundet.

Utsikt/sol/klima
Solbadet det meste av døgnet. Nok et paradis - på en varm sommerdag. Men vindutsatt. Imidlertid gir høyden sør for stranda en del ly om nødvendig. Utsikt mot Andøya i vest, mot tannrekka på yttersida av Senja i øst og Helløya og Bjarkøy i sør.

Landingsforhold
Nydelig, kritthvit sandlanding. Intim strand med gresslette rett bak.

Ankringsforhold
God sandbunn rett ut for strendene både på nord- og sørsida av øya og blant skjærene på nordvestsida. Her har du ingen problemer med å få feste med et passe stort Bruce. Men Flatøysundet kan være værutsatt, så er han meldt mye vind, ta deg heller inn til Kobbhamn, lagunen på Helløya.

Telting
Perfekte teltplasser over hele sletta. Minus: Kraftledninga går rett over stranda. Støyer en del hvis det blåser mye.

Vann
Du må ta med deg alt du trenger av vann. Her finner du ingen ting.

Brendsel
Lite rekved å finne. Dessuten er øya mye brukt til dagsbesøk, derfor blir det meste brent opp i løpet av sesongen. Opparbeidete bålplasser.

Turmuligheter
En rundtur på øya anbefales. Den er knøttliten, men frodig og variert.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung