piltilbake

Lyngvær (Senja)

Beliggenhet
Lyngvær på Lyngværneset, ved innløpet til Giska på Nord-Senja

Beskrivelse
kart Lyngvær er langt og smalt, og gir ikke plass til så mye mer enn husan. Nordsida er steinete og bratt, mens sørsida mykner opp, men en derfekt sandlanding for dem som har tenkt seg i land (Se også turbeskrivelsen Magisk i mars)

Adkomst
Lyngvær når du enklest fra Sommarøy-området hvis du har base i Tromsø. (Eierne bruker ca. 2 timer med båt fra Tromsø) Men ellers er også flere av plassene med veiforbindelse på Nord-Senja aktuelle. Krysser du Malangen nordfra må du imidlertid ha værmeldinga i bakhauet. Kommer han ut fjorden med mye vind, får du fort skikkelig strømsjø-kok her - og "snøball i helvete"-følelsen.

Utsikt/sol/klima
Lyngvær ligger åpent og solfylt til. Og med utsikt nord og vestover, mot Hekkingen, Edøya, Håja og resten av øyriket nordover. Eller sørover, inn den grunne Giska-fjorden. Men også skikkelig værutsatt når han drar seg til med nordvest. Sjøl om bandet med holmer og skjær tar trøkken av tungsjøen.

Landingsforhold
En liten, perfekt sandlanding på sørøstsida av neset.

Telting
Lyngværneset er ikke stort, og nærheten til husan innbyr ikke akkurat til overnatting. Du har mye flottere både landings- og teltplasser bare et steinkast sørover, på østsida av Giska. Og - apropos hus: Hovedhuset ble bygd i 1912 av oldefaren til nåværende eier (2006) som var lærer. Så dette er 4. generasjon som har tilhold på neset.

Vann
Du bør ta med deg alt av vann. Lyngvær har helt sikkert brønn, men jeg har kun vært i land på vinteren...

Brendsel
Lite rekved å finne, baser deg på primus only.

Turmuligheter
En rundtur i området på kjøl hører med, men ellers er nesten av Giska langt å foretrekke - hvis du vil ta beinan fatt. Lyngvær et typisk en plass du bare kikker innom - når sommerfolket ikke er på plass. Lyngvær er mye brukt sommerstid, og det er sjelden du kommer forbi her en penværsdag uten at det ligger båter på stranda eller på svai.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung