piltilbake

Grådussan (Engeløya)

Beliggenhet
På et markant ness på nordvestsida av Engeløya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Nesset har flere strender i/rundt Batterie Dietl Museum som inneholder restene av det som i sin tid var en av Europas største kystfestninger. Avhengig av flo og fjære, vindretning, behov for overnatting velger du enten den nordligste (som de fleste bildene er tatt på) rett på innsia av Steinbit- og Grådussskjeran - eller en av sandidyllene rett inn for Storøya. På de siste må du imidlertid være villig til å bære... (Se også turbeskrivelsen Sosialt i Steigen)

Adkomst
Hvis du ikke kommer bilvegen, er korteste kajakkadkomst fra storstranda på Bø eler på Stranda.

Utsikt/sol/klima
Vestvendt - men ingen høye formasjoner i sør som stenger for sola på noen av strendene. Med andre ord sjanse for mye ljos og varme - hvis værgudene vil deg vel.

Landingsforhold
Den nordligste stranda er bratt, med mer grovkorna sand/småstein. Perfekt for en matpause - med kort veg å bære/slepe kajakken. De sørlige er mye mer finkorna, hvite og innbydende, MEN - her er det langgrunt! Er du skikkelig uheldig, feller hele fjæra tørt, og du får virkelig testa bære- og slepemusklene. Men vakkert!

Telting
De fineste teltplassene finner du sør på nesset. Sjøl om de blir tett oppi museumsanlegget. På nordsida får du også klemt inn et telt, uten at standarden er like bra/flat som i sør.

Vann
Med mindre du tar med kanna og går på besøk i husan bare noen hundre meter langs vegen eller til museumsekspedisjonen bør du ta med det du trenger av vann.

Brendsel
Lite rekved eller tørrvirke å finne her. Baser deg på primus.

Turmuligheter
Et besøk på museumsområdet hører naturligvis med. Du kan spasere over hele anlegget på småveger - eller ta en titt på utstillinga som er laga i en av bunkersene.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung