piltilbake

Fjellsanden (Måløya)

Beliggenhet
Fjellsanden ligger Sør på Måløya, ved foten av Måløyhatten. (154 meter)

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Fjellsanden har to strender - en sørøst- og en nordvestvendt - med en stor gresslette mellom. (Se også turbeskrivelsene Sosialt i Steigen og Solo i sol)

Adkomst
Hvis du kommer bilvegen, har du flere muligheter til å sette ut kajakken langs vegen til Nordskot. Men normalt er du på veg på kjøl nord- eller sørover.

Utsikt/sol/klima
Fjellsanden ligger åpent og solfylt til, sjøl om Måløyhatten kan ta sola deler av formiddagen - alt avhengig av når på året du er her.

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger både på nord- og sørsida av sandryggen mellom Måløyhatten og resten av øya. Den nordvestvendte er et sjølskrevet førstevalg. Litt langgrunn hvis du bommer på floa - men er dere flere om å bære, er dette uansett paradisisk.

Sørstranda er mindre, smalere og brattere, og følgelig mer "solovennlig". Noe jeg oppdaga da jeg var her for første gang under en solotur fra Ørnes til Henningsvær midt på nittitallet. Det var forøvrig her jeg traff en gjeng Bodø-padlere - de hadde slått seg til på nord- og jeg på sørstranda. Og vi oppdaga hverandre først da jeg var på utforskningstur oppover lia mot hatten.

Telting
Nydelig teltslette med plass til uante mengder padlere. I tillegg kan Fjellsanden by på benk og bord! Utstyr som tilhører Steigen Tur - og inngår i turpakkene de selger - men som står til fri avbenyttelse for alle som måtte besøke plassen. I tillegg har de også lemna litt løsutstyr, en vedstabel - ting de håper får stå i fred, i følge et oppslag på en av benkene.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann.

Brendsel
Lite rekved eller tørrvirke å finne. Men plassen er mye besøkt sommerstid, så baser deg på primus.

Turmuligheter
Måløya er absolutt verdt en rundtur - variert og frodig som den er. Liker du klyving, har du mange artige utfordringer. Og er du mer makelig anlagt, har du hele den nordlige delen av øya - med spredd hyttebebyggelse - å ta av.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung
Eldre bilder:
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung

Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung