piltilbake

Grøtøya

Beliggenhet
Nordvest i Steigen, rett ut for Nordskot, med Skotsfjorden i nord, Måløyvær i vest og Leinesfjorden i sør.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Grøtøy Gamle Handelssted er kjent for de som har rodd fisket i Lofoten - og plassen var ofte siste stopp før kryssinga av Vestfjorden. (Se også turbeskrivelsen Sosialt i Steigen)

Adkomst
Grøtøya når du enklest bilvegen ved å kjøre til Nordskot og sette ut fra en av strendene på sørsida. Kommer du på kjøl, er du sannsynligvis på veg nord- eller sørover langs østsida av Vestfjorden. Leia er trang her, full av holmer, grunner og skjær.

Utsikt/sol/klima
Grøtøya er solbadet det meste av døgnet. Men ganske så kultivert. Typisk plassen å ta lunsjstopp. Men det er dårlig med serveringa for tida (2004) på handelsstedet. Tilsynelatende velholdt og striglet - men fritt for folk. Det blir spennende og se hva som skjer med plassen i årene framover.

Landingsforhold
Innsia av Grøtøya har mest stein/tanglandinger og steinsatte båtstøer. På sørøstsida av Naustholmen er flytebrygga i overkant høy for kajakkfolket, mens bryggene ved gangbroa på nordvestsida - mellom Naustholmen og Grøtøya - er som laga for kajakker. God plass på innsida - hvor ingen andre kan komme til uansett.

Kai/Ankringsforhold
Flytebryggen på sørøstsida av Naustholmen holder bra seilbåt-standard. Ellers er det god sand/leirbunn på vågen ved Norskott - ingen problemer med å ligge trygt her ei natt. Men følg med vindretningen. Fallvindene fra Skotstindan kan røske godt.

Telting
Har faktisk aldri utforsket teltplassene på Grøtøya. Det har kun blitt tid til et kort stopp.

Vann
Nok av springer å ta av. Hvis du først bestemmer deg for å gå i land.

Brendsel
Primus only.

Turmuligheter
Grøtøya er liten, men spander på deg en rusletur før du entrer kajakken og padler videre.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung