piltilbake

Vetøya

Beliggenhet
Ligger rett ut for nesset under Brenntinden - på "terskelen" til Folda hvis du er på veg sørover.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Ei lita perle av ei øy med en røff yttersie og en myk og lun innersie med flere sandidyller. (Se også turbeskrivelsen Sosialt i Steigen)

Adkomst
Hvis du kommer bilvegen, må du ta løs enten fra Laukvika på sørsida og padle forbi Brennsund - eller fra Helnessund eller Brennvika på nordsida. Alternativt - og vanligvis - du er på veg nord- eller sørover på en lengre tur.

Utsikt/sol/klima
Strendene på Vetøya ligger enten øst- eller nordvendte. Men øya er ikke høyere enn at sola allikevel slipper godt til sommerstid. Eneste avbrudd i soldøgnet er når Brenntinden kommer i vegen. Ved å bevege det litt rundt (i høyden) har du utsikt i alle himmelretninger.

Landingsforhold
Det er flere landingsplasser på øya. Når du kommer nordfra, lyser den nordvendte stranda mot deg lenge før du er framme. Men denne landinga er bratt og full av store steiner. Runder du nesset mot øst og begir deg inn i Vetøysundet finner du imidlertid to hvite, østvendte strender - uten stein. Med andre perfekte for kajakkfolket.

Ankringsforhold
I Vetøysundet og bassenget bak Vetøya er det god sandbunn og førsteklasses ankringsforhold. I tillegg står det en fastfortøyning som eventuelt kan brukes.

Telting
De fineste teltplassene finner du på ryggen mellom nordstranda og den nordligste av de to østvendte. Nydelig utsikt, flott gressunderlag - men naturligvis værutsatt hvis han skulle blåse opp. Er værmeldinga usikker, er teltsletta bak den sørligste stranda et alternativ - siden den ligger litt mer i ly for nordvesten.

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingenting.

Brendsel
Lite rekved eller tørrvirke å finne her. Baser deg på primus.

Turmuligheter
En tur øya rundt er et must. Spesielt turen langs ryggene mot yttersia. Fantastisk utsikt i alle himmelretninger.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung