piltilbake

Brunvær

Beliggenhet
Brunvær ligger i Vestfjorden, vest for Lundøya og rett nord for nordspissen på Engeløya

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Brunvær består av en mengde store og små øyer, holmer og skjær - strødd ut over et teppe av hvit sand. De største er Store Forøya, Aslakøya og Flatøya, og mange av dem henger sammen ved fjære sjø. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. Og med mindre du bare er på kajakkstreif gjennom været er seilbåt og anker langt å foretrekke, siden det er landstigningsforbud det meste av sommerhalvåret. (Se vernebestemmelsene)

Utsikt/sol/klima
Brunvær ligger åpent og solfylt til, et skikkelig paradis på en tidlig vårdag eller en varm, sommerlig etterslenger av en augustdag. Men et kov når han kommer med en god nordlig pæising.

Landingsforhold
Perfekte sandlandinger i mengder. Bare å forsyne seg! Mer perfekt kan du knapt få det - med unntak av verneslangen i paradis, da.

Ankringsforhold
Perfekt sandbunn på innersia av det meste av Brunvær. Ringen på kartet markerer en av plassene jeg har ankret, og ellers er hele sundet mellom Aslakøya og Akterøya perfekt for de som foretrekker svai. Her ligger du som en konge, med god beskyttelse mot tungsjøen i alle retninger.

Telting
Nydelig teltsletter rett bak alle de flotteste strendene. Men du finner lite ly, siden de lave kollene er ganske ribbet for vegetasjon. Men er bare værmeldinga bra, har du lite å frykte. Escapene nedover mot Engeløya er mange - og mylderet av holmer og skjær gir god ly når du først har kommet deg innafor de ytterste bergan.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Det lille du måtte finne av små ferskvannslommer er neppe drikkanes.

Brendsel
Lite rekved å finne. Her vaskes det meste av. Så baser deg på primus - men gjør gjerne et streif på yttersia (gjerne per kajakk) på leting etter pinner til kaffebålet.

Vernebestemmelser
Brunvær er naturreservat, og i tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet. Se hele forskriften her.

Se også Miljøstatus Nordlands side om Brunvær naturreservat.

Historie
Brunvær bærer fremdeles litt preg av tidligere tiders gårsdrift, og noen gamle naust og gjerder står ennå igjen.

Turmuligheter
Brunvær er absolutt verdt en rundtur - her finner du masse sandidyller og frodige tangvoller. Og alle de grunne passasjene gjør dette til regelrett kajakk-snadder med smør og sukker på. Utenom vernetida bør du absolutt spandere på deg en rundtur på de største øyene også.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung