piltilbake

Navarsvågen (Tannøya)

Beliggenhet
Navarsvågen - og Tannøya - ligger sørøst for Vestfjorden, rett sør for Trinnøya, i bassenget mellom Tranøy og Hornneset.

Beskrivelse
Navarsvågen ligger på østsida av Tannøya, og er regna for en førsteklasses uthavn. Grunne sandbukter og banker, ness og holmer rammer inn sjølve vågen og beskytter for det meste av vær. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif 2007)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. På kajakk- eller seilstreif langs sørøstsida av Vestfjorden.

Leia inn i vågen er godt staket, men vær obs på grunnen midt inne i bassenget. (Er godt merket på sjøkartet, men er ellers fri for staker) Skal du helt inn til kaia og blåsene må du holde deg ganske nær nesset ved det gamle naustet. for å unngå å få bunnkjenning.

Det greieste er imidlertid å kaste ut jern i en av de grunne buktene sør for rødnaustet. (Se bildet til høyre) Da ligger du mest usjenert, og kan benytte de delene av Tannøya som ikke er alt for kultiverte. Bebyggelsen ligger samlet noen steinkast nord for Navarsvågen.

Utsikt/sol/klima
Navarsvågen ligger åpent og solfylt til, et skikkelig paradis! Her er det lite som skygger - sjøl om du må opp i høyden for å beundre midnattsola. Men Tilthornet og fjellene i øst byr på widescreen panorama.

Landingsforhold
Du finner flere perfekte sandlandinger i vågen.

Ankringsforhold
Perfekt sandbunn i hele vågen. Her ligger du som en konge.

Telting/badeliv
Tannøya: Første glimt av sandstranda ved Mølnvatnet. Foto: Bent Svinnung Du finner sannsynligvis brukanes teltplasser i bakkant av strendene, sjøl om jeg ikke har sett spesielt etter "tomter". Terrenget er ganske kupert, men du kan sjekke det gamle åkerlandet ved nedfallsgården, bak rødnaustet. Der ser det i det minste bra ut.

Saltvannsdøpp er naturligvis et must, men også turen langs stien rett vestover, over ryggen til Mølnvatnet anbefales! Flott badevann med egen sandstrand - og førsteklasses forhold for dem som foretrekker ferskvann og sjampo som skummer.

Vann
Du finner sig flere steder i bakkant av strendene. Men Mølnvatnet er jo fullt....

Brendsel
Ingen rekved å finne, så baser deg på primus.

Turmuligheter
Navarsvågen, Tannøya: Detalj gammelgården. Foto: Bent Svinnung Tannøya er absolutt verdt en skikkelig rundtur. Spennende og variert terreng, med svaberg, koller, rygger, gammelskog og myrdrag i en skjønn blanding. Her finner du det meste - inklusive gammal, klassisk nedfallsgård. Perfekt motiv for de fotograferingssugne. En tur til den restaurerte mølla Navarsvågen, Tannøya: Detalj gammelgården. Foto: Bent Svinnung i Mølnosen, i enden av bekken fra Mølnvatnet hører også med. Men du når den lettest fra yttersia. Enten ved å lande i osen eller på sandstranda på nordsida av Tannøya, eller ro over fra ankra seilbåt i bukta på sørsida av Trinnøya.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Navarsvågen, Tannøya: Oversiktsbilde over vågen. Foto: Bent Svinnung Navarsvågen, Tannøya: Oversiktsbilde over nordlige del av vågen. I bakgrunnen: Tilthornet. Foto: Bent Svinnung Navarsvågen, Tannøya: Oversiktsbilde over sørlige del av vågen. Foto: Bent Svinnung Tannøya: Sandstranda ved Mølnvatnet. Med Vestfjorden og øyriket rett nord i bakgrunnen. Foto: Bent Svinnung Navarsvågen, Tannøya. Bebyggelsen ligger samlet nord for vågen Foto: Bent Svinnung Navarsvågen, Tannøya: Innerste del av vågen, med gammelgården i lysningen nærmest. Foto: Bent Svinnung Navarsvågen, Tannøya: Variert landskap. Foto: Bent Svinnung