piltilbake

Sørskotøya

Beliggenhet
Sørskotøya ligger i Lundvika, nord for Leinesfjorden, øst for Måløyvær og vest for Alpøya. Og noen nautiske sør for Nordskott

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sørskotøya er et kritthvitt sandeldorado på babord side et stykke etter at du forlater den trangeste biten av innerleia sørover fra Nordskott. Tilsynelatende avberra - men et frodig edens hage når du først setter beina på stranda og begynner å bevege deg innover øya. (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Hit du kommer du på kjøl. Enten på kajakkstreif gjennom været - på langtur eller etter å ha satt ut på et eller anna sted i nærheten av Alpøya - eller med seilbåt.

Utsikt/sol/klima
Sørskotøya ligger åpent og solfylt til, et skikkelig paradis! Her er det ingen ting som skygger - men heller ingen ting som beskytter hvis han skulle blåse opp. Men holmer og skjær på alle sider tar unna det meste av tungsjøen.

Landingsforhold
Perfekt sandlanding. Bedre går det knapt an å få det.

Ankringsforhold
Perfekt sandbunn både på nord- og sørsida. Nordsida er imidlertid litt åpen og eksponert hvis han ligger på med godværsvind fra nordøst. Jeg har ligget der uten problemer, sjøl om han ruska godt i riggen. Men den best beskytta ankringsplassen finner du på sørsida, i ly av holmer og skjær.

Telting
Nydelig teltslette rett bak stranda. Også en del røsslyng, men det bør være enkelt å finne gode plasser til flere telt.

Vann
Ta med deg alt du trenger av vann. Her er det ingen ting å hente.

Brendsel
Lite rekved å finne. Så baser deg på primus.

Turmuligheter
Sørskotøya er absolutt verdt en rundtur - sjøl om den er liten. På fjære sjø feller flere av sandpassasjene tørre - og du kan vandre tørrskodd rundt til holmene som omgir deler av øya. Og en rundt på kjøl (fortrinnsvis kajakk, mye grunner og skjær i området) er også et must.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung