piltilbake Smak av sommer

Foto: Bent Svinnung

Nytt yttersida-raid i knallvær: Skarsfjorden-Øra- Lyngøya-Risvær-Sandøya-Sørfugløya-Store Hattøy-Kvalholmen-Rebbenesøya (90 km)

Det var svært dårlig respons på "ut på tur?"-eposten jeg sendte til THPK-lista fredag formiddag. Kun svar fra Georg, som stressa med oppgavelevering og skulle bruke helga til å skrive... (Stakkars mann!) Istedet ble det instant pakking, (som en tekst jeg så på en caps: "Instant asshole - Just add liquor") biltur og ny ompakking - til jeg lå utpå Skarsfjorden og duppa i kveldssola med kurs for Øra. I utgangspunktet uten alt for store forhåpninger om selskap. Men der tok jeg naturligvis helt feil.

Etter at jeg hadde fått buksert kajakken opp på tangryggen vest på nesset (storm-fjære - fikk nesten følelsen av å kunne til Lyngøya) lempa og bært og fått satt opp parabolen, rant det på med folk. Først en Trulle avec-gjeng som fikk stifte bekjentskap med det samme sagtaggete grunnfjellet ytterst i bukta (mye Foto: Bent Svinnung landgangs-trim denne ettermiddagen) og deretter gammel-pælser i tur og orden. Til slutt var vi ti stykker som nøt kveldsola med ryggen mot gammen.

Skjønt - nøt..... Øra er kjent for å være litt plaget med fallvinder, men så ille som det var denne helga har jeg aldri opplevd det før. Første natta ble det minimalt med søvn - han la teltet ned gang på gang - og det rista og smalt. Inuken til Arnolf loopa på høykant og ble berga i siste liten, og Bjørges nyanskaffelse rulla Foto: Bent Svinnung bortover gressbakken i kastene. For ikke å snakke om et broket utvalg løsøre som ble plukka opp av havet ut over formiddagen 17. mai. Hurra!

Men om natta hadde vært urolig, så ble dagen bare stas - og tilnærmet vindstilla. Nydelig vær, lang frokost (i ly for de siste restene av fallvind) - etterfulgt av planlegging av diverse utbedringer av gammen (utskifting av Foto: Bent Svinnung den gamle peisen med en Jøtul innmurings-variant, ny skorstein osv) Deretter ble det tid for diverse fysiske utskeielser. Noen tok turen til topps, andre Foto: Bent Svinnung bada (!) (Tror vi... Så midlertid bare ei bukse, resten av mannen forsvant mot hvit sandbak-grunn) - Og atter andre vandra fjæra mot Trollbåtnesset - og skikkelig nøt denne første sommerdagen.

Og det ble spilt kavvel, naturligvis. Runde på runde med presisjons-kast (og noen ikke fullt så presise...) og stor innlevelse. Bjørge avslørte Foto: Bent Svinnung et følelsesregister som kunne matche en afrikaner med 500 kg overvekt i innsjekkinga i Bankok... Bare det i seg sjøl en stor Foto: Bent Svinnung opplevelse!

Han sto for øvrig for mye av godsakene matmessig også. Hadde salta, hengt, kokt og styrt - og det dryppa litt på meg og, til tross for at utgangspunktet var et "solo-light" prosjekt matmessig. "Pasta-basta" kom imidlertid godt med da Trulle avec-gjengen ble nøda til et ekstra døgn - med ditto bunnskraping av matposene. Men alle ble tilsynelatende mette og lykkelige - så da var målet nådd.

Foto: Bent Svinnung

Nydelig solnedgang! Men gjengen trakk innendørs da han begynte å rote med fallvind igjen. Sjøl inne i gammen peip det godt - og utafor begynte løsøre å forflytte seg nok en gang. Kajakken til Børge tok seg en ny spasertur, og Parabolen ble berga i siste liten - der den hang rett opp som en 17.mai-ballong etter en tynn bardun. - Da den var flytta litt mer i ly og bardunert på nytt, sto den fast med ikke mindre enn 25 plugger! Men da holdt den seg til gjengjeld i ro hele den påfølgende natta.

Foto: Bent Svinnung

Lang, varm søndag formiddag - før jeg kasta loss og begynte på en ny yttersida-runde i havblikk. Først gikk turen ut til Lyngøya som lå ensom og Foto: Bent Svinnung forlatt i soldisen. Bare en kjapp prat i forbifarten med en av grunneierne på eggsankingsrunde - etterfulgt av en løpetur opp på toppen for å nyte utsikten. Og kikke på res-tene etter kanonstillinga som stod der under krigen. Før turen gikk videre nordover - gjennom Risvær, Sandvær og opp til Sandøya hvor det ble en liten stopp i Mjølvika for å prate med oppsyns-mann Cebakk. Hvorfor? Jo, nok en gang ble det nærkontakt med nye Foto: Bent Svinnung representanter for nessekonge-veldet i Risvær - som denne gang ikke nøyde seg med å sige inntil - men rett og slett fulgte etter meg med motorbåt for å forsikre seg om at jeg kjente til vernebestemmelsene og var på veg ut av Sandvær, ikke på land noe sted. - Her skal det bli mye snadder framover...

Foto: Bent Svinnung

Ny tur innom Sørfugløya, denne gang i komplett havblikk og silkehav. Før landingsforholdene i keila på Stormekta ble sjekka ut - akkompagnert av en hyggelig kjentfolkprat med eggsankere på snarvisitt. - Keila, som er mye Foto: Bent Svinnung brukt av fiskerne, viste seg å være førsteklasses også for kajakkfolket. Et godt alternativ på vegen ut hit, hvis det er for mye drag i sjøen til å gå i land på Sørfugløya.

Foto: Bent Svinnung

Deretter sto utforsking av Storhattøya for tur. En skikkelig runde innom hver en vik og stein - uten at jeg helt fant ut hvordan de berga båtene - de som bodde her i sin tid. Nydelig øy, men få naturlige havner - og mye stein.

Slo meg til på Kvalholmen for kvelden - en av de vakreste teltplassene der nord. Sjekka også ut den førsteklasses mobildekninga fra nysenderen på Sandøya - og fikk ordna med nødvendige beskjeder for at mandagen skulle bli loggført som avspasering... Nøt kveldssola og medbrakt til Foto: Bent Svinnung sein natt, med ryggen mot varm lyng. Uten antydning til vind i det hele tatt.

Det tok en lang formiddag og en hel kriminalroman før jeg kom meg i båten igjen. Varme tilstander på Kvalholmen, og vanskelig å rive seg løs for å begynne på hjemturen. Så gikk det da også saaakte nedover langs vestsida av Rebbenesøya da jeg først kom meg i padlinga utpå ettermiddagen. Innom alle viker og strender - i blikkstilla og varmedis Foto: Bent Svinnung verdig en fullsommerdag (på forskudd). Iskrem i Engvik, nye timer i varm sand på Forrabaltstranda - mens jeg drøyde'n maksimalt for å slippe å forholde meg til hjemturen. - Men til slutt var det ingen veg utenom - kryssing over Skagøysundet (i kald nordavind... Takk!) før bilpakking og hjemtur. Og nesten sorg-følelse.

Og han var snill nok til å begynne tirsdagen med skyer og litt lavere temperatur - så ikke abstinensen skulle få for store følger for arbeidsinnsatsen.

piltilbake
© Tekst og bilder: Bent Svinnung