piltilbake

Auvær

Beliggenhet
Auvær ligger et godt stykke ut i havet, vest av Vengsøya og Fellesholmen og nordvest av Røssholmen. Drøyt en mil og halvannen times padling fra Røssholmen eller Fellesholmen.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung En liten klynge med lave holmer og skjær midt i et ganske røft og ureint havstykke. Området er pepra med holmer, skjær og grunner, og tidevannet går til tider som en elv. Dette er ikke plassen å være når det blåser. De fleste holmene - med unntak av Purkholmen med fyret - er lave og avberra. (Se også turberetningen (Nesten) Sommer og sjokoladekake)

Adkomst
Per kajakk kommer du enten fra Fellesholmen eller Røssholmen

Utsikt/sol/klima
Auvær ligger åpent og solfylt til - på en pen sommerdag. Sol døgnet rundt. Men blåser han opp, ligger du tynt an. Her der det ingen escaper - og sannsynligvis et håpløst prosjekt å komme seg av land hvis han trykker på med skikkelig vestavær. Trenger du litt inspirasjon, les beretninga om Trollet i Auvær.

Landingsforhold
her finner du bare stein- og tanglandinger. Klyngen av holmer rett sørvest for Purkholmen (fyrholmen) har en delvis beskytta innersie med brukanes landinger, alt avhengig av vindretninga. Mens keila på vestsida av Purkholmen - som er det største og høyeste av holmene - ikke er noe å trakte etter hvis han blåser vestlig. Kommer du imidlertid på halvflødd-pluss en sommerdag finner du en smal, ganske dyp kanal langs fjellveggen på nordsia av keila som du kan la kajakken skli inn gjennom - til du er inne i bassenget innafor. Her er du litt mer beskytta for eventuelle tungsjørester.

Telting
Foto: Bent Svinnung På Purkøya finner du lekre teltplasser over alt. Ankeldype gress/lyng-madrasser - og ly for vinden ved å flytte deg litt rundt. Og utsikten? Optimal! Resten av holmene er til gjengjeld ganske barberte og ugjestmilde.

Vann
Her bør du ta med alt det vannet du trenger. Men den gamle brønnen på skuldra rett nord av fyret inneholder vann som kan brukes i nødsfall - spesielt hvis du har med noe å rense det med.

Brendsel
Primus only - i utgangspunktet. Her blir lite av rekveden ligganes når stormene herjer.

Vernebestemmelser
Hele Auvær er naturreservat, og i tidsrommet 1.april til 31. juli er det forbudt å gå i land på Store Runda og Matskjeret - eller bevege seg nærmere enn 100 meter fra storskarv-koloniene der.

Turmuligheter
Er du først i området er det sannsynligvis også bra vær. Så en runde i været er naturligvis et must. Ellers er det langt til nærmeste severdighet...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung