piltilbake

Reindalen (Lyngen)

Beliggenhet
Reindalen ligger på østsida av Lyngenhalvøya, nord for Strupen. Du runder bare under den bratte østveggen på Stevelfjellet (1464 meter) så er du der.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Forholdsvis trang, østvendt dal, omgitt av høye fjell. Bratt og kupert sør for elva som skjærer seg veg - først via jettegryter og fosser ned en bratt vegg i bakkant - gjennom dalen. Lagdelt: Steinete front mot Lyngenfjorden, først et sand/morenelag - og så en ny, åpen lyngskulder - før lia opp til til skuldra over veggen og Reindalen videre innover mot Reindalstindan. (Se også turberetningen Pinglefri Pinsepadling)

Adkomst
Du kommer hit primært med båt, fortrinnsvis fra Koppangen. Men fot/skituren over fra Sør-Lenangen og Veidalen kan også anbefales.

Utsikt/sol/klima
Reindalen ligger østvendt - men trangt - til. Her får du stort sett morra- og dagsol. Skuldra og fjellene mot vest tar all kveldssola. Men er du lett til beins er det en moderat tur opp i høyden for å fange seine stråler.

Landingsforhold
Mye storur langs østsida av Lyngen, og landingene kan bli seriøse på østavær. Men Reindalen er unntaket: På nordsida av elva finner du verdens lekreste lille smågrusa båtstø, akkurat brei nok til en kajakk. Tar du fart, er det som å skli på et kulelager. Du blir stående helt tørt. Kort å bære til gressbakken.

Telting
Mange ok teltplasser. Det første nivået (som må ryddes for elgskit etter vinterbesøk av Skogens konge) er brukbart - mens lyngskulderen enda et par hundre meter lenger opp er ren snadder. Åpen og med fantastisk utsikt.

Vann
Masse vann - kort og godt. I tillegg til elva noen bøttefløtt fra teltet, finner du flere bekker i området.

Brendsel
Tilstrekkelig med tørrvirke å finne til kaffebål. Primus kun til matlaginga.

Turmuligheter
Foto: Bent Svinnung Her er det bare å forsyne seg, sommer som vinter: Tinder opp mot 1400 meter, og hvis du først tar turen over skuldra/veggen er Reindalen nydelig og åpen videre vestover. Dessuten er en tur bort til elva - og jettegrytene som er dannet rett før den stuper ned i dalbunnen et must. Og fottur langs lyngskuldra videre nordover - eller rett og slett: Fjæra.

Også murrester fra krigen finner du her: En liten bunker som står i sørenden av lyngskuldra.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung