piltilbake

Haugland (Hersøya)

Beliggenhet
Haugland ligger på Utburdneset, på sørvestsida av Hersøya, vis-a-vis Rebbenesøya, med Vargsundet i vest og Kjerringvika i øst.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Husan på Haugland har vært i Karlsøy jeger- og fiskeforenings eie siden 1998. Fremdeles (2006) jobbes det med å sette hovedhuset i stand slik at foreningas medlemmer (og andre? Noen kajakk-padlere i Tromsø er veldig interesserte i alternative vinterpadling-plasser) kan leie det. (Se også turbeskrivelsen Pinse-perler (for padle-svin?))

Adkomst
Mest brukte padleveg er fra Mikkelvika. Du krysser over til nordøstsida av Rebbenesøya, padler opp Vargsundet og tar brått høyre før Lille Hersøya. Alternativt kan du ta bil/ferge til Rebbenes og padle et lite stykke nordøst. Men sjekk flo og fjære. Tidevannet går med mange knops fart gjennom Vargsundet på det sterkeste. Men bukta ved Husan er ikke berørt.

Utsikt/sol/klima
Haugland ligger nordvestvendt, men åpent og solfylt til. Her er det lite som stenger for sola sommerstid. Nydelig panoramautsikt mot sør og vest. En grønn, frodig og innbydanes plass.

Landingsforhold
Perfekt leire- og tanglanding rett ned for husan. Men det kan bli et godt stykke å bære hvis du kommer på fjære sjø. Omtrent hele bukta feller tørt på maksfjære.

Ankrings/kaiforhold
God ankringsbunn, men dybden er det verre med. Snaue tre meter et stykke inn i bukta, men så er det slutt. Imidlertid er det lagt ut ei lita flytebrygge med bålplass, grillplass og danseplatt(!) lengst ut i bukta på nordsida. (Tromsø Båtforenings?) Og her kan i det minste mindre båter legge til. Jeg har ikke sjekka dybden med seilbåten ennå. - Alternativt er det gode ankringsforhold på andre sida av Utburdneset, i Kjerringvika.

Telting
Du finner brukbare teltplasser i området. Bare å lete litt, og plassere seg strategisk i forhold til om det er folk i husan eller ikke.

Vann
Ta med deg det du trenger av vann. Er du helt i beit, og det er folk i husan, går det an å spørre...

Brendsel
Baser deg på primus. Lite eller ingen rekved å finne her.

Turmuligheter
Området innbyr til utforsking per bein og kajakk. Ikke minst er Vargsundet en opplevelse når straumen går sterk.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung