piltilbake

Kjeholmen (Håja)

Beliggenhet
Kjeholmen ligger et bøttefløtt øst for Håja. På fjære sjø kan du omtrent gå tørrskodd over.

Beskrivelse
Kjeholmen er en flat, liten idyll med perfekt sandlanding og flott teltslette. (Se også turberetningen Magisk i mars)

Adkomst
Du når Kjeholmen enklest fra Ersfjorden, fra Bellvika via Vengsøya eller langs Kvaløya fra Grøtfjorden.

Utsikt/sol/klima
Kjeholmen ligger åpent og solfylt til. Med nydelig utsikt mot øyriket i nord, øst og sør, og til strendene på Håja i vest. Og - i motsetning til på sjølve Håja: Her har du flott midnattsolutsikt når sola bare kommer seg forbi den siste ryggen på Håja.

Landingsforhold
Nydelig sandlanding! Verken mer eller mindre.

Telting
Sletta bak sandstranda, som hytta (i lite bruk, sjøl om eieren påstår det motsatte... smil - Kanskje vi bare ikke er der samtidig?) ligger på er perfekt for telting.

Vann
Ikke noe vann å finne på holmen. Men nærmeste bekk på Håja er bare et steinkast unna.

Brendsel
Baser deg på primus. Lite eller ingen rekved å finne på holmen. Og - uansett: Ligg unna ærfuglkassene! Det står en del av dem på holmen, og de er forbeholdt fugl, ikke frysende turister.

Vernebestemmelser
Håja - Røssholmen er landskapsvernområde med dyrelivsfredning: I tiden f.o.m. 1. mai t.o.m. 15. juli er ilandstigning og ferdsel på land forbudt på alle holmer og skjær i området Vadholmen - Røssholmen, unntatt selve Røssholmen. På Håja og Kjeholmen er det følgelig ingen ferdselsbegrensninger, jamfør kartet. Men det går allikevel an å bruke hodet i hekketida. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Holmen er liten, med absolutt verdt en rundtur. Og en tur i området på kjøl er et must. Til slutt: Det burde være helt unødvendig å si dette, men: Du slipper naturligvis ikke løs hunder der det hekker fugler...

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung