piltilbake

Skarvhalsen (Edøya)

Beliggenhet
Skarvhalsen ligger på nordvestsida av Edøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Sjølve Skarvhalsen er røff og forblåst, men eidet som binder sammen den nordlige og sørlige stranda er full av vandrende sanddyner.

Adkomst
Hit kommer du på egen kjøl. Eneste bebyggelsen på øya er feriehus/hytter som ligger på nordøstsida.

Utsikt/sol/klima
Skarvhalsen ligger åpent og solfylt til. Fantastisk på en varm sommerdag. Men også forblåst og værhardt. Nydelig 360 graders utsikt, blant annet mot øyriket rundt Hillesøy i nord og Hekkingen i sør.

Landingsforhold
De to strendene er ganske forskjellige. Begge har sandlandinger, men den nordligste kan være røff og bratt i dårlig vær. Og på full flo er det dessuten lite sand igjen. Den sørlige derimot har perfekt, langgrunn sandlanding. Bedre får du det ikke. Hvis ikke har står ut Malangen med en god kuling, da.

Telting
Foto: Bent Svinnung Flotte teltsletter bak begge strendene.

Vann
Ta med alt du trenger. Her finner du ingenting.

Brendsel
Du kan finne litt "mat" til et kaffebål. Men baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Edøya landskapsvernområde med dyrelivsfredning, og i tiden f.o.m. 1. mai t.o.m. 15. juli er det forbud mot ilandstigning og ferdsel på land, med unntak av området Skarvhalsen. Se hele forskriften her.

Hva statusen er for det prosjektet som Troms fylkeskommune og Tromsø museum holder på med på sanddyne-eidet mellom strendene vet jeg faktisk ikke. Ut over skiltet som forteller at det gjennomføres "restaurering av automatisk fredete kulturminner". Sist jeg var der var hele området med dynene dekket med matter og inngjerdet med strømgjerde.

Turmuligheter
Edøya er ikke stor, men absolutt verdt en rundtur på beina eller per kjøl! Den høyeste ryggen kan anbefales. Her har du fantastisk utsikt i alle himmelretninger. Øya og skjærgården rundt er spennende og variert.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung