piltilbake Nyttårsfeiring hos nessekongen

Nok en gang stilte nessekongen på Solstrand sitt ringe gods til disposisjon for turgjengen. Og - som forrige gang, under møljekalaset i februar - ble det helt fullt rundt bordet.

Men før den tid kunne De Sju Utvalgte - fem padlanes og to fotturister - nyte en rolig lille nyttårsaften i idyllen. Etterfulgt av en lengre fottur bukta rundt på nyttårsaften, langs melisdekka rygger - mot en bakgrunn av flytende sukkertøy. Før forberedelsen til kveldens festbord og middag tok til.

Fjorten til bords, og en meny som blant annet omfattet forrett med avocado og diverse rogn og salat - hovedrett med lam ytrefilet og lammelår på grønnsaksseng, akkompagnert av fløtesaus, salater, ovnsstekte poteter - avrundet med Dronning Maud pudding og hjemmelaget is med flamberte dadler. Pluss plenty med snacks og fludium.


Sjampis og klemmer ved midnatt, mens nordlyset flammet på en stjerneoverdrysset, svart vinterhimmel. Spesielt en variant med tynne, distinkte bånd fikk mye oppmerksomhet.

Konklusjon: Nok en kveld fylt til smertegrensen - av mat, gode venna og høy stemning. Før vi rydda oss ut i løpet av 1. nyttårsdag og returnerte til bilene i Skarsfjorden mens de siste dropsene tona ut i svart på vesthimmelen.


Sjølve godset - i tidlig morralys. I bakgrunnen sørøstsida av Rebbenesøya.


Oversiktsbilde over bukta. Nærmest ligger husan på Solstrand, og lenger vekk, innerst i pollen på nordsida Tromsø jeger- og Fiskeforenings Jøvikstua. I bakgrunnen nordspissen av Rebbenesøya og øyriket videre nordover.


Utsikten videre sørvestover. Blant annet med Håjas karakteristiske vestvegg og tannrekka nord på Senja.


Stranda og husan på Rydningen. I bakgrunnen Rebbenesøya.


Utsikten vestover, mot sørspissen av Rebbenesøya. I bakgrunnen Store Risøya og resten av Risvær.


De Syv Utvalgte - ved fem av dem. Verten var ute og padla seg en tur, mens fotografen var opptatt med blenderinstillinga. De fleste bildene på denne sida er tatt med 800 ASA.


Ved varden på øversia av Jøvikstua. Utsikten videre sørover - over bukta - mot sørspissen av Rebbenesøya og Senja.


Jøvikstua i de siste restene av dagslys. Øde og forlatt - etter at paret som hadde tilbrakt helga her ute hadde forsvunnet rundt neset i motorbåten. Kanskje på veg til nyttårsfeiring i byen?


Storinnrykk av turfolk krever mye bordplass. Og da improviseres det. Bord til 14 ble snekra sammen og montert på et par timer. Og blir ståanes over ettervinterens møljekalas. Som - etter fjoråret suksess - ganske sikkert vil skje på Solstrand i slutten av februar.


Avslappet stemning i godstolene - mens husan fylles opp av nyankomne.


Bordet er dekket og klart, og folket finner plassene sine.


Høy stemning - et godt stykke ut i hovedretten.


Kaffen ble stadig vekk avbrutt av korte fotoraid - etter hvert som nordlystungene begynte å farge vesthimmelen over Rebbenesøya grønn. 1600 ASA / 30 sekunders eksponeringstid.


Mens sjampisen ble spretta, åpenbarte denne varianten seg: Tydelige, tynne bånd av nordlys som svepte fra horisont til horisont. 800 ASA / 30 sekunders eksponeringstid.


Stilstudie av de samme nordlystungene. Litt mindre distinkte, siden de begynte å røre litt på seg sideveis.


På hjemtur 1. nyttårsdag i de siste restene av dagslys. Mot slutten var sørvesthimmelen sterk rosa og lilla.


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung