piltilbake

Trollhola (Litløya)

Beliggenhet
Litløya ligger rett ut for sørvestspissen av Langøya, rett sør for Gaukværøya.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Ei røff, lita fyrøy som skjærer seg rett opp av havet. Tilsynelatende steil og ugjestmild, men med ei lita sandlomme med rester etter gammal bosetting, Trollhola på nordøstsida. Ut over denne er det få - om noen - velegna landingsplasser. (Se også turberetningen Vest i Vesterålen.)

Adkomst
Kommer du bilvegen, er korteste padleveg fra strendene vest for Bø. Ellers er Litløya typisk et stopp på en lengre padlerunde.

Utsikt/sol/klima
Øya ligger åpent og solfylt til, men bratt stein kan skygge for sola deler av døgnet.

Landingsforhold
Som sagt: Eneste brukbare landing er på den steinsatte båtstøa/stranda på nordøstsida av Trollhola. Steinlanding på fjære sjøl, perfekt sand på floa. Men den ligger til gjengjeld god beskyttet for det meste av vesta- og nordavær. Trenger du ly for sørøsten, er det lurere å bevege seg opp til Gaukværøya og storstranda der. Det finnes en trang escape fra nordvestsida, men den er ikke særlig velegna for kajakker. Men like fullt artig å inspisere.

Overnatting/telting
Flott teltslette rundt de gamle hustuftene. Men stort minus: Ekstremt mye sauemøkk - og sau. Og få plasser for folk og dyr å søke ensomheten. Plassen egner seg derfor mest som lunsj-stopp. Og knapt nok. Sauene er ikke spesielt skye...

Vann
Ta med alt du trenger av vann. Her er det ingenting.

Brendsel
Du kan finne litt rekved, men baser deg primært på primus

Turmuligheter
Foto: Bent Svinnung Øya er liten og bratt, og det morsomste er nok å padle rundt den - hvis du ikke er veldig glad i klyving. En tur bortom fyret er et must. Fyret på Litløya, som ble automatisert 26. juni 2003 etter 91 års kontinuerlig drift er plassert høyt oppe - med god grunn.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung