piltilbake

Svellingen

Beliggenhet
Svellingen ligger i Vestfjorden, sør for sørspissen av Hinnøya, ved innløpet til Øksfjorden.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Svellingen består av en større klynge avberra øyer, holmer og skjær (Se også turbeskrivelsen Nordnorske sommerstreif)

Adkomst
Store Svellingen ligger midtveis mellom Digermulen og Offersøy - og nærmeste bilveg. Med seilbåt eller kajakk kommer du inn fra Vestfjorden, ned Tjeldsundet eller Raftsundet.

Utsikt/sol/klima
Hele Svellingen ligger åpent og solfylt til - på en penværsdag. Men de ytterste øyene i sør ligger høvelig værutsatt hvis han drar seg opp med en god kuling i Vestfjorden. Utsikten er fantastisk i alle himmelretninger.

Landingsforhold
Det indre av Svellingen inneholder det meste. Fra rene tang- og steinlandinger - til sandeldoradoer. I denne delen av Svellingen - området øst og nordøst for Store Svellingen - er det mest tang.

Ankringsforhold
Øst for Store Svellingen - i Møljeholet - finner du perfekt sandbunn og nydelige ankringsplasser. (Se kartet) Øyriket rundt skjermer godt for alt av tungsjø - du behøver bare å ta hensyn til vindpresset. Den indre leia gjennom Svellingen er godt merket - og det er lett å orientere seg.

Telting
Nydelige teltplasser over hele været, og i denne delen av Svellingen er det flere brukbare plasser både på Store Svellingen og i Vardøyan, et par bøttefløtt lenger nord. (Landbildene er tatt på den østligste øya i Vardøyan)

Vann
Her må du ta med alt det du trenger av vann.

Brendsel
Lite rekved å finne her. Baser deg på primus.

Vernebestemmelser
Svellingsflaket er landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Ingen landstigningsforbud. Generelle vernebestemmelser. Se forskriften i sin helhet her.

Turmuligheter
En rundtur på kjøl i Svellingan er et absolutt MUST. Kort og godt. Ta deg god tid hvis du først får sjansen til å oppleve øyriket her ute i penvær. Det er ingen problemer å slå ihjel flere dager bare på grovutforsking av dette sammensatte området.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung